maandag 17 februari 2014

'Krijgers van Narnia' waren 's nachts nog in stadhuis

Er is onduidelijkheid over de gang van zaken op de laatste dag dat het stadhuis van Kiev bezet is geweest. Nadat Maidan het gebouw zondagmorgen had verlaten, namen aanhangers van Svoboda het voor enige tijd over. Om twee uur 's middags vertrokken ook zij weer. Afgelopen nacht verbleven echter opnieuw activisten hun intrek in het stadhuis.

Ze lieten het gebouw in erbarmelijke staat achter, aldus Maidan. Met veel vernielingen, kapotgeslagen muren en diefstal van waardevolle spullen. "Zo hebben wij het in ieder geval niet achtergelaten.'' Het stadhuis is vanmorgen overgedragen aan de gemeente. Een woordvoerder daarvan meldt dat het zeker drie dagen duurt voordat de rommel is opgeruimd en de ambtenaren terug kunnen.

Een verslaggever van de krant Vesti wist de mannen te spreken die afgelopen nacht nog in het stadhuis doorbrachten en die zichzelf 'krijgers' van Narnia noemen. Andere plaatselijke media hebben het over de Vikingen. Een verslaggever van de Kyiv Post beschreef zondagmiddag al een ontmoeting met gemaskerde mannen in camouflagekleding in de hal van het stadhuis.

Diezelfde mannen staan op een foto die gisteren voor Vesti werd gemaakt. Twee van hen brengen de nazi-groet. Ze lijken ook op de mannen die een fotograaf van de Kyiv Post politiemensen zag achtervolgen en slaan. Eén van hen bezit een opvallende stok die op foto's van zowel Vesti als de Kyiv Post te zien is. Narnia zou banden hebben met de nationalisten van Svoboda. Dat beweert althans Oleksandr Danilioek, de aanvoerder van de activistische groepering Spilna Sprava.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: