vrijdag 28 februari 2014

Poetin: geen escalatie in Oekraïne

De Russische president Poetin heeft in telefoongesprekken met EU-leiders gezegd dat de situatie in Oekraïne niet moet escaleren. Hij sprak met de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Cameron en de voorzitter van de Europese Raad, Van Rompuy. Een woordvoerder van Merkel zei dat de bondskanselier haar zorgen over destabilisering van Oekraïne heeft geuit. Zij riep Poetin op elke stap te vermijden die escalatie in de hand kan werken. Ook wat betreft de situatie op de Krim vroeg zij Poetin terughoudend te zijn.

De uitspraken van Poetin lijken in strijd met de gebeurtenissen op de Krim vandaag. Bij twee belangrijke vliegvelden hebben gewapende militairen posities ingenomen. Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov zijn het Russische militairen. Die zouden ook een station van de kustwacht hebben omsingeld. Op andere plaatsen zijn Russische helikopters en pantserwagens gezien.

Volgens het persbureau Interfax worden er op het internationale vliegveld van Simferopol geen vluchten uit de Oekraïense hoofdstad Kiev meer toegelaten.

NOS-correspondent David Jan Godfroid, die in Simferopol is, zegt dat het gebouw van de Oekraïense staatstelevisie daar door een pro-Russische militie of Russische militairen is bezet. Gewapende pro-Russische milities bezetten gisteren het regionale parlement van de Krim.

Bron: NOS.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

Poetin is een meesterschaker...en dit schaakspel gaat Rusland winnen