zondag 23 februari 2014

Toersjinov tot interim-president benoemd

De kersverse parlementsvoorzitter Oleksander Toersjinov gekozen tot interim-president en heeft daarmee tijdelijk de bevoegdheden van de president overgenomen. In een reactie liet Toersjinov weten dat de afgevaardigden uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid moeten hebben gevormd. Hij noemde het vormen van een nieuwe regering "een taak met prioriteit."

Het parlement heeft laten weten op zijn vroegst maandag een nieuwe premier te willen kiezen. Eerder werd nog gezegd dat zondag besloten zou worden over het premierschap, maar de parlementsvergadering werd afgesloten zonder dat er een besluit was genomen over de invulling van de politieke functie.

Joelia Timosjenko, de oppositieleider die zaterdag werd vrijgelaten, liet zondag weten zich niet kandidaat te stellen als premier. Ze wil meedoen aan de presidentsverkiezingen op 25 mei. Haar partij meldde zondag eerder dat ze wel een gooi naar het premierschap zou doen. Als kandidaten voor de post worden nu Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko genoemd.

De vorige premier, Mikola Azarov, trad eind januari onder druk van de oppositie af. Zijn positie werd toen tijdelijk overgenomen door vice-premier Sergei Arboezov die inmiddels ook van het politieke toneel is verdwenen.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: