dinsdag 25 februari 2014

'Shell moet schaliegascontract opzeggen'

Nu de regering van Viktor Janoekovitsj is verdreven, acht Milieudefensie het moment gekomen dat Shell het schaliegascontract met het vorige regiem, verbreekt. Deze overeenkomst uit januari 2013 voor grootschalige gaswinning zou leiden tot milieuvervuiling en er bestaat bovendien een sterk vermoeden van corruptie. De opbrengsten, aldus de milieuorganisatie, zouden niet aan de bevolking ten goede komen, maar verdwijnen in de zakken van corrupte politici.

Uit onderzoek van Milieudefensie en haar zusterorganisatie Zelenii Svit blijkt verder dat Shell in Oekraïne schadelijke technieken toepast die in Nederland verboden zijn.Zo zou vervuilde boorvloeistof en zogenoemd frackwater (dat vrijkomt bij boren) in open bassins worden geloodst.

Volgens Milieudefensie is de deal met de Oekraïense staat en het bedrijf Nadra Joezivska 10 miljard dollar (circa 7,27 miljard euro) waard. Dit bedrijf deelt voor de helft in de winst en is voor 90 procent in handen van de staat. Maar 10 procent van Nadra Joezivska zou in handen zijn van een ''schimmig bedrijfje dat in de Oekraïense media veelvuldig is gelinkt aan de Janoekovitsj-kliek". Dit bedrijfje zou, meent Milieudefensie, kunnen fungeren voor het doorsluizen van geld naar de afgezette president en zijn aanhang.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: