zondag 16 februari 2014

Pshonka: aan de voorwaarden is voldaan

Procureur-generaal Viktor Pshonka vindt dat de betogers hebben voldaan aan de voorwaarden van de amnestiewet. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie zei dit zondagavond in een door de landelijke tv-zenders uitgezonden persconferentie. Het stadhuis in Kiev is ontruimd, al houden enkele tientallen actievoerders de wacht bij het nu lege gebouw, in afwachting van Pshonka's toezegging dat hij de 108 strafzaken tegen in totaal 268 andere actievoerders zal seponeren.

Eerder had Maidan, de organisatie achter het anti-regeringsprotest, al te kennen gegeven dat het gebouw weer wordt ingenomen als Pshonka zijn afspraak niet nakomt. Het is onduidelijk of de toezegging van de procureur-generaal voldoende is. Hij wil namelijk dat een rechtbank bepaalt of de strafzaken worden geseponeerd. Dat kan nog wel enige tijd in beslag nemen. Tot dan blijven sommigen nog in de gevangenis, terwijl veel anderen huisarrest hebben gekregen.

Volgens het prominente parlementslid Arsen Avakov van de Moederlandpartij is de toezegging die Pshonka zondagavond deed onvoldoende. De deelnemers aan de protesten van AutoMaidan vallen niet onder de amnestiewet en dat gelddt ook voor de actievoerders die voor 27 december en na 2 februari gevangen zijn genomen.

Avakov nam samen met Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij en Oleh Tiahnibok van Svoboda deel aan een gesprek met Pshonka dat liefst vier uur in beslag nam. Volgens Avakov zijn de betogers niet tevreden met de uitkomst van het gesprek, maar zijn ze desondanks niet van plan het stadhuis weer te bezetten. Het Huis van de Vakbond, het Oekraïnehuis en het Oktoberpaleis blijven bezet. Parlementslid Volodimir Oliniik van de Partij van de Regio's reageerde verheugd op de gang van zaken op deze zondag. Hij verwacht dat alle nog gevangen zittende betogers snel vrijkomen.

Jatsenjoek gaf zondagaavond een verklaring uit waarin wordt gesteld dat een werkgroep van parlementsleden gaat controleren of de autoriteiten hun toezeggingen op basis van de amnestiewet nakomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: