woensdag 26 februari 2014

Oud-presidenten bezorgd om separatisme

De oud-presidenten Viktor Joestsjenko, Leonid Koetsjma en Leonid Kravtsjoek maken zich zorgen om het Russische voorstel voor een referendum over een eventuele aansluiting van de Krimrepubliek bij Rusland. "Het is een van de meest verontrustende berichten van de afgelopen dagen dat de separistische sentimenten in het zuiden en oosten van Oekraïne worden aangewakkerd'', aldus de drie in een verklaring.

De drie voormalige presidenten zien de oproep tot een referendum of een verzoek van het parlement van de autonome Krimrepubliek om aansluiting bij Rusland als een aanval om de grondwet en aantasting van de Oekraïense soevereiniteit. Joestsjenko, Koetsjma en Kravtsjoek zien ook de vorming van een federatie als een gevaar voor het zelfstandig voortbestaan van Oekraïne. Zij willen daarom een onderzoek van de staatsveiligheidsdienst SBU en het Openbaar Ministerie of de mensen die hier op aandringen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De drie oud-presidenten hebben zich met name in januari nadrukkelijk bemoeid met het zoeken naar een oplossing voor de politieke crisis door steeds opnieuw aan te dringen op onderhandelingen tussen hun opvolger Viktor Janoekovitsj en de oppositie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: