zaterdag 1 februari 2014

Verhit debat over Oekraïne in München

De situatie in Oekraïne heeft vrijdag voor een verhit debat tussen Rusland en de Europese Unie gezorgd tijdens de internationale veiligheidsconferentie in München. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken beschuldigde de EU er van dat die het geweld en de aanvallen op de politie door betogers betogers goedkeurt. Rusland kiest nadrukkelijk de kant van president Viktor Janoekovitsj en zijn regering, terwijl de Verenigde Staten en de EU zich aan de kant van de oppositie scharen.

Herman Van Rompuij, de voorzitter van de Europese Unie, gooide olie op het vuur met zijn opmerking dat ''de toekomst van Oekraïne in Europa ligt'' en dat het Oost-Europese land nog altijd welkom is om verder te praten over een associatieverdrag. Secretaris-generaal Anders Rasmussen van de NAVO was genuanceerder: "Oekraïne moet zelf kunnen kiezen, zonder druk van buitenaf.'' Wel veroordeelde hij het ''buitensporige geweld van de veiligheidsdiensten''.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt vandaag in München met de oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko. Hij wil hen van zijn volledige steun verzekeren. De toezeggingen die president Viktor Janoekovitsj tot dusverre heeft gedaan zijn onvoldoende om een einde te maken aan de crisis, aldus Kerry na afloop van een gesprek dat hij in Berlijn had met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier.

Hij is voorstander van een kabinet van nationale eenheid, maar zover is het nog niet. Kerry voegde er aan toe dat hij er bij Rusland op aandringt om zich niet met de gang van zaken in Oekraïne te bemoeien.

Bronnen BBC, Interfax

Geen opmerkingen: