woensdag 26 februari 2014

Protesten pro en contra bij parlement de Krim

Tussen de 4.000 en 5.000 Krimtartaren en aanhangers van de beweging EuroMaidan-Krim hebben zich voor het gebouw van de Hoge Raad verzameld om daar te protesteren tegen de weigering van het parlement van de autonome Krimrepubliek om de nieuwe Oekraïense regering te erkennen. Het parlement komt vandaag in een spoedzitting bijeen. De menigte heeft talloze vlaggen van zowel Oekraïne als de Krimtartaren bij zich. Er worden leuzen geroepen als 'Leve Oekraïne!'en 'De Krim is geen Rusland!'.

Er staan echter ook tussen de 600 en 700 aanhangers van pro-Russische organisaties en de Russsiche Eenheidspartij die achter het besluit van het parlement staan om de nieuwe regering niet te erkennen. Zij hebben Russische vlaggen bij zich. Twee politiecordons proberen de beide groepen met niet al te veel succes van elkaar te scheiden. Er hebben zich al diverse kleine vechtpartijen voorgedaan.

De autonome Krimrepubliek maakt sinds 1954 deel uit van Oekraïne, destijds een deelrepubliek van de Sovjet-Unie. In dat jaar deed Sovjet-leider Nikita Chroestjov de Krim 'cadeau' aan Oekraïne. In 1992 kreeg de Krimrepubliek autonomie binnen Oekraïne.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: