maandag 24 februari 2014

Medvedev vindt nieuwe regering 'niet legitiem'

De Russische premier Dmitri Medvedev vindt de huidige regering van Oekraïne ''onwettig''. Hij zegt dit in een interview met het persbureau Interfax. ''Als gemaskerde lieden met Kalasjnikovs in Kiev als een regering worden aangemerkt, dan is het voor ons moeilijk om daar zaken mee te doen'', aldus Medvedev vanuit Sotsji, waar zondagavond de Olympische Winterspelen werden afgesloten.

Medvedev wil alleen zaken doen met een regering die volgens de Oekraïense wetgeving en de grondwet tot stand is gekomen. ''Ik twijfel aan de legitimiteit van de autoriteiten in Kiev, maar dat is mijn persoonlijke opvatting. In het Westen wordt daar anders over gedacht, daar beschouwen ze de nieuwe regering als legitiem. Ik vraag me dan wel hoe zij willen rechtvaardigen dat de uitkomst van een opstand als de enig juiste wordt aangenomen.''

De reactie van Medvedev staat niet op zich. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert zo mogelijk nog afwijzender. In een maandagmiddag uitgegeven verklaring wordt de Oekraïners aangeraden om de situatie terug te draaien en dan vooral de 'extremisten' aan te pakken die een geslaagde greep naar de macht hebben gedaan.

Medvedev heeft volgens Russische media laten weten dat het ambassadepersoneel in Kiev gevaar loopt. ''Zij worden bedreigd. Dat ambassadeur Michael Zjoerabov zondagavond is teruggeroepen, had daar echter niets mee te maken. Hij is voor overleg over de nieuwe situatie in Oekraïne teruggegaan.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: