vrijdag 21 februari 2014

Regering meldt akkoord met oppositie

De Oekraïense regering meldt dat er een akkoord is bereikt met de oppositie. In een verklaring op de site van president Janoekovitsj staat dat het akkoord rond het middaguur in zijn kantoor wordt getekend. Een woordvoerder van Janoekovitsj zei eerder al dat de president bereid is concessies te doen.

Vanochtend meldden de EU-onderhandelaars nog dat de onderhandelingen van vannacht zijn opgeschort tot vanmiddag. Ze zeiden dat de onderhandelingen erg moeizaam verliepen. De onderhandelaars zeiden niets over een ophanden zijnd akkoord. Ook de oppositie heeft nog niet gereageerd op de verklaring van het kantoor van de president.

Bij de onderhandelingen waren naast vertegenwoordigers van de Oekraïense regering en oppositie ministers uit Duitsland, Frankrijk en Polen. Ook bemiddelde een Russische vertegenwoordiger.

De EU pleit voor een overgangsregering, een grondwetswijziging en vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen.

De oppositie eist het aftreden van president Janoekovitsj, maar die heeft tot nu toe gezegd dat hij dat niet doet. Voor de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev is er geen alternatief, de president moet weg, zegt NOS-correspondent Gert-Jan Dennekamp. Ze wachten nu af wat er verder gaat gebeuren.

Het was de afgelopen nacht relatief rustig op het plein in het centrum van Kiev. Wel trokken veel betogers gewapend met stokken naar de rand van de stad, omdat ze hadden gehoord dat militairen onderweg waren naar Kiev om versterking te verlenen.

Het Belgische dagblad De Tijd meldt dat er nog verder onderhandeld moet worden. Er zou verwarring zijn over de al bereikte afspraken.

Bronnen: NO, De Tijd

Geen opmerkingen: