maandag 24 februari 2014

Brok: 'EU wil Oekraïne helpen met 20 miljard euro'

De Europese Unie is bereid om de noodzakelijke hervormingen in Oekraïne te financieren met 20 miljard euro. Daartoe moet er wel eerst een nieuw kabinet zijn gevormd, aldus voorzitter Elmar Brok van de commissie voor buitenlandse zaken van het Europese Parlement. Brok zei zondagavond in een door tv-zender 1+1 uitgezonden interview dat het geld snel kan worden overgemaakt om te voorkomen dat Oekraïne bankroet gaat.

De vice-voorzitter van het Europese Parlement voegde er aan toe dat de Europese Unie Oekraïne wil helpen om het associatieverdrag alsnog van de grond te krijgen, ook in financiële zin. De zaterdag afgezette president Viktor Janoekovitsj blies het verdrag eind november op het laatste moment af omdat hij vreesde dat de Oekraïense economie de financiële gevolgen van het verdrag niet kon dragen.

Niet alleen de EU, maar ook de Verenigde Staten hebben al laten weten Oekraïne financieel te willen steunen. Eurocommissaris Catherine Ashton van Buitenlandse Zaken is vandaag in Kiev om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de economische situatie te verbeteren. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft de voorlopige regering opgeroepen om zo snel mogelijk met het IMF te gaan praten over steun.

Rusland had afgelopen week voor 1,5 miljard euro aan Oekraïense obligaties willen kopen. Dat kan alsnog, maar dan moet er wel eerst een nieuw kabinet zijn. De Russsische ambassadeur werd zondagavond naar Moskou geroepen voor overleg over de nieuwe situatie in Kiev.

Het parlement houdt ook maandag een spoedzitting. Dan komt de financiële situatie aan de orde. Interim-president Oleksandr Toersjinov waarschuwde zondag dat het land ''naar de economische afgrond snelt''. Het is de bedoeling dat dinsdag de nieuwe ministersploeg wordt beëdigd.

Bronnen: Deutsche Welle, Kyiv Post

Geen opmerkingen: