zondag 16 februari 2014

Ribak wil overleg grondwetswijzging vlot trekken

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak wil dat een commissie zich buigt over de mogelijkheden om terug te keren naar de grondwet van 2004. De onderhandelingen over de grondwet tussen de regerende Partij van de Regio's en de oppositiepartijen zijn vastgelopen, terwijl de Moederlandpartij en Oedar het ook nog eens oneens zijn over wat de juiste aanpak is.

Er liggen inmiddels vier voorstellen om de grondwet aan te passen en dat alleen al is voldoende om de onderhandelingen over de terugkeer naar een presidentieel-parlementair systeem als in de grondwet van 2004 vast te laten lopen.

Volgens parlementsvoorzitter Ribak wordt de situatie nóg gecompliceerder aangezien na een vernieuwing van de grondwet in kan houden dat vervolgens tachtig andere wetten aangepast moeten worden. Hij vindt daarom dat een commissie het voorbereidende werk moet doen. Hij wil dit voorstel komende week aan de orde stellen in het parlement dat dinsdag weer in een plenaire zitting bijeen komt.

De grondwet van 2004 werd aangenomen na de Oranjerevolutie. President Viktor Joestsjenko moest macht inleveren ten gunste van het parlement en premier Joelia Timosjenko. Voor deze constructie werd destijds gekozen, omdat Joestsjenko's voorganger Leonid Koetsjma op basis van de grondwet van 1996 wel erg veel macht had gekregen.

De betere machtsverdeling tussen president en premier leidde tot fikse ruzies tussen Joestsjenko en Timosjenko, waardoor Viktor Janoekovitsj in 2010 bij de presidentsverkiezingen Timosjenko kon verslaan. Vervolgens besloot Janoekovitsj' Partij van de Regio's akkoord te gaan met een grondwetswijziging waardoor de macht terugkeerde bij de president, in feite ook een terugkeer naar de grondwet van 1996. Dat gebeurde door de grondwet van 2004 onwettig te laten verklaren door het Constitutionele Hof.

De discussie is nu of de grondwet van 1996/2010 moet worden aangepast, de grondwet van 2004 weer rechtsgeldig kan worden verklaard of dat er een volledig nieuwe grondwet moet komen.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Kyiv Post

Geen opmerkingen: