maandag 17 februari 2014

Svoboda ontkent nieuwe bezetting stadhuis Kiev

Svoboda ontkent dat het stadhuis in Kiev opnieuw is bezet. Sommige betogers wilden nog niet weg, maar uiteindelijk hebben ze een andere overnachtingsplaats gevonden. "Om te voorkomen dat er toch mensen het gebouw binnen zouden gaan hebben we bij de ingang bewakers neergezet'', verklaarde Ihor Shvaika van Svoboda maandagmorgen. ''Tot problemen heeft het niet geleid, iedereen is rustig vertrokken.''

Er waren wel verwarrende berichten in de loop van zondag. Nadat Maidan had besloten om de bezetting van het stadhuis op te heffen, werd het gebouw toch enige tijd bewaakt door gemaskerde mannen in camouflagekleding die iedereen, op journalisten na, de toegang weigerden. De journalisten kwamen echter ook niet verder dan de hal van het gebouw. Intussen is de overdracht aan het stadsbestuur een feit. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Zwitserse ambassadeur Christian Schoenenberger.

De Hroesjevskistraat is nog altijd niet open. De barricades zijn in de loop van zondag deels opgeruimd, maar zodanig opnieuw ingericht dat er een smalle doorgang is waar auto's doorheen zouden kunnen. De oproerpolitie trok zich in de loop van zondag terug, maar is inmiddels weer paraat. Een rij agenten, wel minder dan voorheen, houdt de wacht. De betogers op hun beurt laten niemand toe, ook journalisten zijn niet meer welkom. Andere barricades richting het parlementsgebouw zijn nog intact.

In de loop van zondag werden ook de provinciehuizen van Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivsk en Poltava door betogers ontruimd. Ook de barricades bij overheidsgebouwen in Lviv zijn zondagavond opgeruimd.

De twee weken geleden door het parlement aangenomen amnestiewet voor gevangen genomen betogers is vandaag in werking getreden.

Bronnen: Kyiv Post, Unian

Geen opmerkingen: