donderdag 27 februari 2014

Parlementsgebouw de Krim bestormd

Tientallen gewapende pro-Russische activisten hebben op het schiereiland Krim, in Oekraïne, het regionale overheidsgebouw en het parlementsgebouw bestormd. Ooggetuigen melden volgens AFP dat de Russische vlag op het dak van het regeringsgebouw wappert. De deuren van het gebouw lijken gebarricadeerd.

De Oekraïense veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid gebracht. "Maatregelen zijn getroffen om op te treden tegen extremistische acties en te voorkomen dat er een gewapende confrontatie komt in het centrum van de stad", aldus de interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov.

Persbureau AP meldt dat de mannen zwarte en oranje linten op hun kleding droegen: een Russisch symbool voor de overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De activisten zouden ook een bord hebben neergezet met de tekst: "De Krim is Rusland".

In het zuidoosten van Oekraïne braken woensdag ongeregeldheden uit. Daarbij zijn aanhangers van de nieuwe machthebbers in Kiev en hun pro-Russische tegenstanders slaags geraakt.

In Simferopol, de hoofdstad van de regio, trok een boze menigte woensdag naar het regionale parlementsgebouw om haar onvrede te uiten over de machtswisseling in Kiev. Daar is in het afgelopen weekeinde de regering van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj ten val gebracht door een coalitie van pro-Europese democraten en extreemrechtse Oekraïense nationalisten.

Russisch sprekenden vrezen te worden gemarginaliseerd in het nieuwe Oekraïne. Ongeveer 60 procent van de bevolking van Krim is etnisch Russisch. Sebastopol is nog steeds de belangrijkste basis van de Russische Zwarte Zeevloot en circa driekwart van de bevolking bestaat uit etnische Russen.

Aanhangers van de nieuwe machthebbers zijn op de Krim onder anderen Krim-Tataren. Dat is een kleine inheemse bevolkingsgroep die nog maar mondjesmaat op Krim aanwezig, mede omdat dictator Jozef Stalin de Krimtataren in 1944 liet wegvoeren.

De Krim werd in 1921 een socialistische deelrepubliek van de Sovjet-Unie. In 1954 heeft de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov, zelf een Oekraïener, de Krim laten indelen bij de Oekraïense deelrepubliek. Dat deed hij volgens hardnekkige geruchten toen hij stomdronken was.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: