vrijdag 21 februari 2014

Maidan, oppositie akkoord, Pravy Sector niet

Er zijn volgens de Kyiv Post berichten dat de drie belangrijkste oppositieleiders Arseni Jatsenjoek, Vitali Klitsjko en Oleh Tiahnibok instemmen met het aanbod van president Viktor Janoekovitsj. Wel willen zij dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het politiegeweld van de afgelopen dagen.

Van een regering van nationale eenheid worden procureur-generaal Viktor Pshonka en minister Valeri Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken uitgesloten.

Het is afwachten wat de president vindt van deze voorwaarden. De Russische bemiddelaar zou het er niet mee eens zijn. Maidan zou akkoord zijn. De militante groepering Spravy Sector weer niet, want die neemt alleen genoegen met het onmiddellijke vertrek van Janoekovitsj.

De oproerpolitie trekt zich terug van de barricades op diverse plekken in de hoofdstad. De betogers op het Onafhankelijkheidsplein treffen intussen toch voorbereidingen, mocht het tot een nieuwe aanval van de politie komen. Even werden harde knallen gehoord, maar die blijken afkomstig van vuurwerk.

Het persbureau Interfax meldt dat de voormalige parlementsvoorzitter Serhei Tihipko een groep van 31 parlementsleden binnen de Partij van de Regio's heeft gevormd die zich niet meer aan de fractiediscipline houdt en eigen standpunten inneemt.

Bronnen: Kyiv Post, Unian, Interfax

Geen opmerkingen: