vrijdag 21 februari 2014

Aanbod Janoekovitsj niet goed ontvangen

Het aanbod van president Viktor Janoekovitsj voor vervroegde presidentsverkiezingen en een regering van nationale eenheid is slecht gevallen bij de betogers op Maidan. Volgens woordvoerster Alisa Roebin van de Democratische Alliantie moet Janoekovitsj meteen aftreden.

Haar partij wil ook dat minister Valeri Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken wordt gearresteerd en vervolgd, samen met anderen die verantwoordelijk zijn voor de dood van bijna honderd Oekraïners en voor het verwonden van duizenden alleen al deze maand. Er wordt ook op gewezen dat Janoekovitsj in zijn verklaring geen datum noemt voor de presidentsverkiezingen.

De ministers van Buitenlandse zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk lieten na het urenlange gesprek met Janoekovitsj weten dat ze geen overeenkomst hadden gesloten. Vervolgens liet Janoekovitsj uitlekken dat er binnen tien dagen een nationaal kabinet moet komen, in september terugkeer naar de grondwet van 2004 en vervroegde presidentsverkiezingen in december. Dit alles dus gevolgd door zijn officiële verklaring zonder specifieke data.

Alleen oppositieleider Arseni Jatsenjoek (Moederlandpartij) lijkt te voelen voor deze gang van zaken. Vitali Klitsjko (Oedar) wil veel eerder verkiezingen, terwijl Oleh Tiahnibok (Svoboda) vanaf het podium op het Onafhankelijkheidsplein aan de duizenden betogers vroeg of ze met het akkoord van Janoekovitsj instemden. Het antwoord was een ondubbelzinnig nee.

Ondertussen wordt vooral gekeken naar de Partij van de Regio's van Janoekovitsj. Zullen nog meer parlementsleden de kant van de oppositie kiezen? Het parlementsbesluit om een einde te maken aan het politiegeweld werd gisteravond ook gesteund door leden van de regeringspartij en onafhankelijke parlementsleden die eerder nog de kant van de regering kozen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: