vrijdag 28 februari 2014

'Gewapende invasie' van 2.000 Russische militairen

Tweeduizend Russische soldaten zouden vrijdagavond het Oekraïense schiereiland de Krim proberen te bezetten. Zij zouden een 'gewapende invasie' voorbereiden. Dat melden de autoriteiten in Oekraïne, aldus het persbureau AFP vrijdagavond. SkyNews weet te melden dat er dertien Russische vliegtuigen vlakbij de basis in Sebastopol zouden zijn geland. Aan boord van elk vliegtuig zouden zich 150 militairen bevinden.  De Russische Zwarte Zeevloot heeft een basis in Sevastopol.

Intussen is het luchtruim boven het schiereiland gesloten. Dat zegt luchtvaartmaatschappij UIA. Het voormalige staatsbedrijf heeft vluchten van en naar de provinciehoofdstad Simferopol voor vrijdag en zaterdag geannuleerd. Wie het luchtruim boven de Krim heeft gesloten liet UIA in het midden. Een medewerkster van de hulplijn voor passagiers van het vliegveld van Simferopol sprak de sluiting vrijdagavond tegen. Volgens de vrouw zijn de vluchten geschrapt 'wegens de toestand op de Krim'.
Eerder op de dag betrokken Russische mariniers op de Krim stellingen rond twee vliegvelden in de buurt van Sebastopol.

De nieuwe machthebbers in Oekraïne voelen zich bedreigd door grote buur Rusland. De regering in Moskou wijst de omwenteling in Kiev af en heeft de etnische Russen op de Krim haar steun beloofd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vrijdagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd bijeengekomen voor een besloten spoedvergadering over de crisis in Oekraïne.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: