zondag 23 februari 2014

Oekraïne bereid met Rusland te praten

Interim-president Oleksandr Toertsjinov is bereid tot gesprekken met de Russische regering om de onderlinge relatie te verbeteren. De banden tussen Oekraïne en Europa genieten echter prioriteit. Dat zegt Toertsjinov zondag in een toespraak tot het volk. Oekraïne is volgens hem bereid om met Rusland te spreken over een "nieuwe, gelijkwaardige relatie" en "goed nabuurschap dat de Oekraïense keuze voor Europa erkent en daar rekening mee houdt." Prioriteit is echter "de terugkeer op het pad van de Europese integratie". 

Volgens Toertsjinov, die sinds zondag de functie van president waarneemt, moeten het herstel van de economie en integratie met Europa de prioriteit zijn voor Oekraïne. Toertsjinov riep de bevolking op zich terughoudend op te stellen. Ook moet er gewaakt worden voor "separatisme en bedreigingen voor de Oekraïense territoriale integriteit", aldus de interim-president.

Het parlement in Kiev zette zaterdag een afzettingsprocedure tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in gang. Toersjinov neemt de functie van president waar. Waarschijnlijk benoemt het parlement maandag een nieuwe premier.

Rusland heeft zondagavond zijn ambassadeur teruggeroepen uit Oekraïne voor overleg in Moskou. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De beslissing werd genomen op grond van de "verslechterende situatie in Oekraïne en de noodzaak van een uitgebreide analyse", zo stond te lezen in een verklaring.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: