maandag 17 februari 2014

Maidan 'leeft' dankzij een groot aantal donateurs

Er komt veel geld binnen voor het anti-regeringsprotest Maidan. Dagelijks tussen de 16.000 en 32.000 euro, aldus Maidan-leider Stepan Koebiv. Er zijn een grote doos en meerdere kleinere voor donaties op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, onder voortdurende controle van betogers. Elke dag wordt de balans opgemaakt.

De grootste dagopbrengst was ruim 68.000 euro op woensdag 22 januari. Het geld is vooral besteed aan het inkopen van voedsel (60 procent), terwijl 20 procent naar de vier bezette gebouwen in het centrum van Kiev ging. Verder werd het nodige gespendeerd aan het inkopen van brandhout en dieselolie, aan medicijnen en het afvoeren van vuilnis. In totaal 53.000 euro werd uitgekeerd aan de gezinnen van de gedode en gewonde betogers.

Volgens Koebiv komt er ook via de bank veel geld binnen van Oekraïners die in Rusland, Kazachstan, Canada of Europa wonen. ''Veel Oekraïense ondernemers geven ons geld op voorwaarde dat zij anoniem blijven om te voorkomen dat zij met strafmaatregelen van de overheid te maken krijgen. Koebiv heeft daar zelf ook al mee te maken gehad, want eind januari nam een rechtbank zijn bezittingen en het spaargeld in beslag. Er komen ook flinke donaties van parlementsleden van de oppositiepartijen.

Op en rond het Onafhankelijkheidsplein zijn 201 tenten opgezet, waarin circa 7.000 actievoerders onderdak hebben gevonden. Op het hoogtepunt van het protest, toen het geweld in de Hroesjevskistraat losbarstte, zouden tussen de 15.000 en 20.000 mensen op en rond het plein hebben verbleven.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: