vrijdag 21 februari 2014

Janoekovitsj wil vervroegde presidentsverkiezing

President Viktor Janoekovitsj kondigt vervroegde presidentsverkiezingen, vier maanden eerder dan gepland. Ook stemt hij in met terugkeer naar de grondwet van 2004 die de macht van de president beperkt en meer macht neer legt bij het parlement en de premier. Ook moet er een breed samensteld kabinet van nationale eenheid komen om het vertrouwen in de overheid te herstellen. Dit alles staat in een verklaring op de website van de president.

December wordt genoemd voor de vervroegde presidentsverkiezingen, maar in de verklaring van de president staat daar niets over vermeld.

De Poolse premier Donald Tusk heeft vanmorgen al laten weten dat het afhangt van Maidan of met deze toezeggingen van Janoekovitsj genoegen wordt genomen.

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak heeft vanmorgen zijn handtekening gezet onder de motie die het parlement gisteravond aannam. Daarin wordt het politiegeweld van de afgelopen dagen veroordeeld en  de door de staatsveiligheidsdienst SBU aangekondigde anti-terreuroperatie verboden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: