dinsdag 18 februari 2014

Opnieuw geweld tussen betogers en politie in Kiev

Opnieuw een uitbarsting van geweld in Kiev. De politie gebruikte traangas, rookgranaten en knuppels om duizenden betogers er van te weerhouden om naar het parlementsgebouw te gaan, waar vandaag wordt gesproken over een mogelijke terugkeer naar de grondwet van 2004. De betogers reageerden door met stenen en explosieven te gooien.

Er vielen over en weer klappen, waarbij tenminste één betoger flink gewond raakte en van het strijdtoneel werd afgevoerd. Betogers halen stenen uit de straat en geven die door naar de voorste rij. Volgens parlementslid Lesja Orobets is de politie gewapend met geweren. Zij zou ook een scherpschutter hebben gezien. Bij een ander parlementslid, Olena Kondratioek, zouden politiemensen hun wapens op haar benen hebben gericht toen ze voorbij liep.

Een twintigtal betogers wist een politiebus te omsingelen, waarna een vechtpartij uitbrak. De circa 5.000 betogers wisten de oproerpolitie tien meter terug te dringen richting het parlementsgebouw in de Shovkovitsjinastraat. Via de Hroesjevkistraat rukten andere betogers op, voorbij de barricades. Zij zijn voorbereid op een gewelddadig treffen met de politie. Opnieuw zijn daar bovendien stapels autobanden in brand gestoken. Zwarte rookwolken stijgen op, zoals eerder. Radicale actievoerders staan in slagorde opgesteld bij de barricades.

Omstreeks 11.00 uur plaatselijke tijd werd een politiebus in brand gestoken.

In het Mariinskipark zijn nu naar schatting 7.000 betogers aanwezig. Onder hen ook veel aanhangers van de nationalistische partij Svoboda die 'Samen op naar de overwinning!' scanderen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: