vrijdag 21 februari 2014

S&P vreest voor bankroet Oekraïne

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft zijn kredietrating voor Oekraïne nog een trapje verlaagd. Met de CCC-rating is Oekraïne nu het minst kredietwaardige land ter wereld, nog onder economisch rampland Argentinië. S&P vreest voor een bankroet van Oekraïne. Volgens S&P 'zal Oekraïne in wanbetaling gaan indien er zich geen gunstige ontwikkelingen in de omstandigheden voordoen'. En de kredietbeoordelaar verwacht ook zo geen gunstige evolutie. De vooruitzichten voor het land staan duidelijk op 'negatief'.

'De politieke situatie in Oekraïne is aanzienlijk achteruit gegaan', klinkt het in hun oordeel. 'We geloven dat dit een risico vormt voor het vermogen van de regering om te voldoen aan zijn schuldverplichtingen, en doet twijfels rijzen over verdere financiële steun vanwege Rusland in de loop van 2014.'

De kredietrating van Oekraïne werd pas enkele weken geleden nog verlaagd tot CCC plus. Toen al waarschuwde S&P dat verdere ratingverlagingen zouden volgen indien de onrust in het land zou aanhouden.

Dat leidde al tot een forse daling van de Oekraïense munt, de hryvnia. Sinds het begin van het jaar verloor die al 10 procent van zijn waarde, ondanks forse inspanningen van de centrale bank om de munt te onderstutten. S&P acht de kans dan ook groot dat Oekraïne zich verplicht zal zien om zijn munt te devalueren.

Oekraïne verovert op die manier de facto de weinig benijdenswaardige titel van minst kredietwaardige land ter wereld in de ogen van S&P. Enkel het minuscule eilandstaatje Grenada in de Caraïben doet nog slechter met een 'selective default' (SD) rating. Die kwam er begin vorig jaar, toen het land in wanbetaling ging op enkele staatsobligaties. Wat eigenlijk betekent dat het land gewoon niet meer kredietwaardig is.

Bron: De Tijd

Geen opmerkingen: