zondag 23 februari 2014

IMF wil wel helpen, maar stelt nog steeds eisen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil Oekraïne helpen als het land daarom vraagt. Dat zei directeur Christine Lagarde van het fonds zondag in Sydney na de bijeenkomst van de G20. Lagarde gaf aan dat de hulp niet alleen vanuit ''het humanitaire perspectief, maar ook vanuit economisch perspectief'' kan worden geboden.

Ze benadrukte dat er economische hervormingen in het land noodzakelijk zijn voordat de internationale gemeenschap helpt, waarmee ze aangaf dat de steun niet zomaar wordt gegeven. De Oekraïense regering onderhandelt al heel lang met het IMF over een nieuwe miljardenlening. De economische hervormingen, maar vooral de eis van het IMF ligt moeilijk dat een energiesubsidie van 40 procent voor de huishoudens moet worden geschrapt.

Ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hun steun toegezegd, volgens de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew om Oekraïne te helpen ''met de terugkeer naar het pad van democratie, stabiliteit en groei'. Europa staat eveneens klaar om het land te helpen. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zei dat de Europese Unie een financieel pakket met een waarde van miljarden euro's wil bieden om het land te stabiliseren. Daar zullen ook eisen aan zijn verbonden, zoals hervormingen.

Rusland heeft de aankoop van 1,5 miljard aan Oekraïense obligaties voorlopig opgeschort, in afwachting van een nieuwe regering.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: