De politietop in de provincie Cherson, maar ook minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken en procureur-generaal Joeri Loetsenko moeten weg. Dat stellen 73 organisaties voor mensenrechten en corruptiebestrijding in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van de dood van activiste Katerina Handzjoek.
Deze Coalitie voor de bescherming van het maatschappelijk middenveld zegt in een verklaring dat het onderzoek naar de aanval op 31 juli met een bijtend zuur op Handzjoek getuigt van ''het schijnbare onvermogen van de rechtshandhavers om dit effectief te onderzoeken, evenals een aantal andere aanvallen op maatschappelijke activisten in de afgelopen vier jaar''.
Terwijl de 33-jarige Handzjoek in de afgelopen drie maanden voor haar leven vocht, besloot de politie de aanslag in eerste instantie af te doen als vandalisme. Toen de verontwaardiging oplaaide en er meer publiciteit aan werd gegeven, besloot de politie om de aanslag opnieuw te kwalificeren, ditmaal als ''het toebrengen van ernstig letsel om te intimideren'' en nog weer later als ''een poging om te doden''.
Inmiddels zijn er vijf verdachten. Twee van hen zitten vast, maar de andere drie hebben slechts huisarrest. "Omdat Katerina Handzjoek scherpe kritiek heeft geuit op de corruptie bij de politie in Cherson twijfelen we er aan of diezelfde politie in staat is om de werkelijke daders op te sporen.''
Er wordt in de verklaring gewezen naar de talloze andere aanvallen op activisten. "Corruptie, straffeloosheid en gebrek aan effectieve hervorming van de politie en het Openbaar Ministerie zijn de oorzaken van al die aanvallen. Terwijl de aanvallers en hun opdrachtgevers vrijuit gaan, kan geen activist zich veilig voelen.''
Bron: Human Rights Information Center
Geen opmerkingen:
Een reactie posten