vrijdag 13 september 2024

Russische leger lijkt vast te lopen bij Pokrovsk

Het Russische leger lijkt vast te lopen bij de stad Pokrovsk zonder aanvoer van meer troepen. Tot deze conclusie komt de Israëlische militair analist Yigal Levin. 'Ze hadden daar de overhand en het was duidelijk dat ze daar aan vast wilden houden, vooral toen Oekraïne de provincie Koersk binnen viel. Daarom werden ook geen troepen weggehaald bij Pokrovsk.' 

In de afgelopen maanden werd hevige strijd geleverd bij Pokrovsk. Met grote regelmaat kon de generale staf van het Oekraïense leger melden dat hier de meeste aanvallen plaats hadden, soms meer dan een derde van de Russische aanvallen langs de hele, lange frontlijn. Het Institute for the Study of War (ISW) voorspelde echter al dat het steeds moeilijker wordt om Pokrovsk te veroveren naarmate de bebouwing toeneemt op weg er naartoe.

Maar ook het Oekraïense leger heeft het zwaar in deze omgeving. President Volodimir Zelenski zei vanavond na overleg met zijn minister van Defensie Roestem Oemjerov en opperbevelhebber Oleksandr Sirski dat er dringend meer wapens nodig zijn. Niet alleen om Pokrovsk te verdedigen, maar ook de andere 'hotspots' Koerachove en Toretsk in de provincie Donetsk.

Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda

Hoogste sterftecijfer, laagste geboortecijfer

Oekraïne heeft het hoogste sterftecijfer én het laagste geboortecijfer in de hele wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het sterftecijfer ligt op 18,6 overlijdens per 1.000 inwoners. Litouwen en Servië komen op de tweede en derde plaats met respectievelijk 15,02 en 14,9 overlijdens. Qatar heeft het laagste sterftecijfer met slechts 1,4 overlijdens op 1.000 inwoners. 

Het geboortecijfer in Oekraïne staat op slechts 6 geboorten per 1.000 inwoners. De Franse overzeese gebieden Saint-Pierre en Miquelon komen met 6,4 geboorten net iets hoger uit. Niger heeft met 46,6 geboorten per 1.000 het hoogste geboortecijfer. 
Het sterftecijfer in Oekraïne is driemaal het geboortecijfer. De meeste geboorten en overlijdens zijn geregistreerd in de provincie Dnipropetrovsk en de hoofdstad Kyiv. 

Het sterftecijfer in Nederland en België ligt op respectievelijk 9,7 en 9,5. Het geboortecijfer in deze landen is respectievelijk 10,6 en 10,8 per 1.000 inwoners.

Bron: Oekrajinska Pravda, CIA, foto: Wikifin

Kerncentrales in gevaar door Russische aanvallen

Werknemers van de Oekraïense kerncentrales hebben in de afgelopen weken 70 Russische drones en 30 kruisraketten voorbij zien komen. Dat meldt Energoatom, het staatsbedrijf dat de kerncentrales exploiteert. Energoatom vermeldt er bij dat zulke roekeloze acties 'een ongekende bedreiging vormen, niet alleen voor Oekraïne maar voor het hele continent'.

Er zijn al langer grote zorgen om de veiligheid van de kerncentrales, voorop die van Zaporizja die al sinds maart 2022 in Russische handen is. Maar ook de drie andere kerncentrales zijn niet veilig door de voortdurende aanvallen op het elektriciteitsnetwerk. 

De nieuwssite Bloomberg waarschuwde afgelopen week nog dat de veiligheid ook gevaar loopt als Rusland transformatorstations aanvalt. De internationale atoomwaakhond IAEA heeft daarop aangegeven dat waarnemers nu ook de infrastructuur rond de kerncentrales in de gaten gaan houden. 

Bron: Oekrajinska Pravda

    Oekraïne en Rusland ruilen weer 49 gevangenen

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski meldt op X dat Rusland 49 Oekraïense gevangenen heeft vrijgelaten. Het zou gaan om militairen, politieagenten, burgers en mensen die aan het begin van de oorlog hebben gevochten in de Azovstal-fabriek in Marioepol.

    Zelenski dankt het team dat zich heeft ingezet voor de vrijlating van zijn landgenoten, maar spreekt ook expliciet zijn dank uit aan de troepen die het 'ruilfonds' aanvullen. Hij doelt op de Oekraïense krijgsmachten die Russische militairen en saboteurs oppakken, zodat ze geruild kunnen worden tegen Oekraïense gevangenen. Rusland en Oekraïne wisselen hun gevangenen meestal een-op-een uit.

    Onder de vrijgelaten gevangenen zijn 23 vrouwen. De Krimtataarse activiste Lenije Oemerova werd opgepakt toen ze terugkwam om haar zieke vader te verzorgen. Ook de militair verpleegkundige Ivan Ivtsjoek, onderscheiden met de titel Held van Oekraïne, is op weg naar huis.

    Bronnen: BNR Nieuwsradio, Interfax

    Oekraïense troepen niet in problemen in Koersk

    De Oekraïense troepen in de provincie Koersk zijn niet echt in problemen door het tegenoffensief van het Russische leger. Weliswaar melden de Russen dat ze tien dorpen terug hebben veroverd, maar dat zijn dan wel dorpen die niet echt onder Oekraïense controle waren. Het Institute for the Study of War (ISW) stelt vast dat ze het veel moeilijker gaan krijgen als ze de Oekraïense troepen daadwerkelijk gaan aanvallen.

    De Russische troepen gingen woensdag en ook gisteren in de aanval, maar boekten volgens het ISW daarbij slechte beperkte terreinwinst, ook omdat het Oekraïense leger defensieve tegenaanvallen uitvoerde. Op basis van geolocatie wordt vastgesteld dat de Russen iets zijn opgeschoven ten westen van Vishnevka en in het noordelijke deel van Krasnooktjabrskoje. Beide dorpen liggen ten zuidwesten van Korenovo.

    Het Russische ministerie van Defensie zegt dat tien dorpen ten zuiden en zuidwesten van Korenovo zijn heroverd. Het ISW heeft geen bevestiging gezien van de verovering van Snagost en Krasnooktjabrskoje. Wel is duidelijk dat Oekraïense infanterie gisteren het zuidwestelijke deel van Tetkino binnen zijn getrokken. 

    Ook hebben Oekraïense pantserwagens en infanterie de 'drakentanden' van de Russische verdedigingslinie weten te omzeilen aan de grens bij Novi Poet. Ze ondervonden geen verzet. Russische bronnen melden ook Oekraïense aanvallen bij Novi Poet, Medvezje, Snagost, Ogovka en Fanasjejevka. 

    Bron: ISW

    donderdag 12 september 2024

    Poetin vindt dat het Westen (te) hoog spel speelt

    Normaal gesproken laat hij dreigementen aan het adres van het Westen over aan Dmitri Medvedev of zijn woordvoerder Dmitri Peskov, maar ditmaal komt Vladimir Poetin zelf in actie. De Russische president dreigt dat het Westen de oorlog in getrokken wordt als Oekraïne toestemming krijgt om doelen in Rusland te bestoken met langeafstandsraketten. 

    Poetin meent dat Oekraïne zonder de hulp van Westerse inlichtingendiensten niet in staat is om zelf de doelen te vinden om uit te schakelen. 'Daarom draait het hier niet om het al dan niet toestaan van Oekraïne om Rusland aan te vallen, maar om een besluit van de NAVO-landen of ze wel of niet direct betrokken willen worden bij dit militaire conflict. Als het besluit valt, dan doen de NAVO-landen, de Verenigde Staten en de Europese landen volop mee aan de oorlog in Oekraïne', meldt de Russische krant Kommersant.

    De Russische president ziet ook niet in dat Oekraïne zelf in staat is om moderne Westerse langeafstandsraketten te lanceren. Als jet Westen Oekraïne daarbij helpt. dan 'verandert de aard van het conflict' en moet het Kremlin over gaan tot besluiten 'die recht doen aan de dreiging die ons te wachten staat'.

    Bron: Oekrajinska Pravda

      Polen: geen drone, meteorologisch verschijnsel

      Het binnendringen van een Russische drone in het Poolse luchtruim wordt nu afgedaan als een 'meteorologisch verschijnsel'. Dat meldt radiozender RFM FM op basis van informatie van bronnen bij het Poolse leger. Op 26 augustus meldde het leger dat een 'object' in het Poolse luchtruim was waargenomen gedurende bijna een half uur. 

      Omdat dit gebeurde tijdens een grote Russische aanval met drones werd aangenomen dat het om een drone ging, ook al omdat de snelheid van het 'object' te laag was voor een raket. De drone werd niet uit de lucht geschoten vanwege de slechte weersomstandigheden. Vervolgens werd een grote zoekactie op touw gezet in het gebied waar de drone van de radar verdween. De zoektocht leverde niets op en werd op 5 september beëindigd. 

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Drie medewerkers Rode Kruis gedood bij aanval

      Drie Oekraïense stafmedewerkers van het Internationale Rode Kruis zijn gedood bij een Russische artilleriebeschieting in het dorp Veroljoebivka in de provincie Donetsk. Twee medewerkers raakten gewond. De vijf zaten in een vrachtwagen van het Rode Kruis met hulpgoederen toen ze werden beschoten. 

      De aanval, maar meer nog het uitblijven van een reactie van het Internationale Rode Kruis, leidde tot een woedeuitbarsting van de nationale ombudsman Dmitro Loebinets op de sociale berichtendienst Telegram. 'Het is al bekend dat er een beschieting was, maar het Internationale Kruis en de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan blijven stil! Geen reactie, veroordeling of een uiting van medeleven! Daarmee worden de criminele praktijken van Rusland weer eens toegedekt.' 

      Loebinets eist dat het Internationale Rode Kruis de Russische aanval publiekelijk veroordeelt door er op te wijzen dat die in strijd is met de Geneefse Conventies, het internationale oorlogsrecht. Het is niet voor het eerst dat de nationale ombudsman zware kritiek heeft op het Internationale Rode Kruis dat te weinig doet om Oekraïense krijgsgevangenen en burgers in Russische gevangenschap te helpen. Loebinets eiste eerder ook een veroordeling door het ICRC van de inzameling van goederen voor het Russische leger door het Russische Rode Kruis.

      Bron: Interfax, foto: gouverneur Filashkin/Telegram

      'Toestemming inzet raketten pas na 24 september'

      Terwijl Oekraïne staat te trappelen om Russische militaire vliegvelden aan te vallen met langeafstandsraketten wordt er door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk toch weer op de rem getrapt. De nieuwssite Bloomberg zegt dat het definitieve besluit over de inzet van Storm Shadow-kruisraketten pas valt na de algemene vergadering van de Verenigde Naties op 24 september in New York.

      De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en het Verenigd Koninkrijk waren gisteren weliswaar in Kyiv, maar ze kwamen niet om groen licht te geven. De boodschap was vrijwel zeker dat er voorwaarden zitten aan de toestemming om langeafstandsraketten op Russisch grondgebied in te zetten, bijvoorbeeld alleen voor de militaire vliegvelden. 

      Blinken en Lammy zouden volgens een bron van Bloomberg van president Volodimir Zelenski de verzekering hebben gekregen dat Oekraïne alleen militaire doelen wil aanvallen. Ook zouden de militaire plannen voor de komende maanden zijn besproken.

      Morgen spreken de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Keir Starmer elkaar in Washington. Het zal dan ongetwijfeld gaan over de langeafstandsraketten en de voorwaarden. En, als Bloomberg goed geïnformeerd is, krijgt Oekraïne pas na 24 september de langverwachte toestemming. 

      Bron: Oekrajinska Pravda

      Onzekerheid over Russisch tegenoffensief Koersk

      Het is volgens het Institute for the Study of War (ISW) nog te vroeg om te spreken van een Russisch tegenoffensief in de provincie Koersk. Er is weliswaar sprake van tegenaanvallen aan de westkant van het gebied dat de Oekraïense troepen hebben veroverd en er zouden enkele dorpen weer in Russische handen zijn gekomen.

      Maar, stelt het ISW, 'de omvang, en de mogelijke vooruitzichten van deze tegenaanvallen in de provincie Koersk zijn onduidelijk en de situatie is onzeker, waardoor het te vroeg is om conclusies te trekken'. 'Het is te vroeg om de impact in te schatten van een tweedaagse Russische tegenaanval op de Oekraïense inval die nu al ruim een maand aan de gang is.'

      Op basis van geolocatie is wel duidelijk geworden dat het Russische leger posities heeft veroverd ten oosten van Zjoeravli, ten noordoosten van Korenovo. 

      Sommige Russische bronnen beweren dat Snagost in z'n geheel is veroverd, maar het ISW heeft daarvan geen bewijzen kunnen vinden. Daar staat tegenover dat de Oekraïense troepen aanvallen hebben uitgevoerd op de Russen ten westen van Snagost en langs de frontlijn in de provincie Koersk. 

      'Beelden laten zien dat de Russische troepen in eenheden ter grootte van een compagnie opereren, mogelijk met de inzet van manschappen met meer gevechtservaring', aldus het ISW dat veronderstelt dat dit de voorbode kan zijn van een groter tegenoffensief, waarbij ze ten zuidoosten van Snagost oprukken naar de Oekraïense grens. Daarmee kunnen ze de Oekraïense logistiek bemoeilijken. 

      Bron: ISW

      woensdag 11 september 2024

      Oekraïne mag Storm Shadows inzetten in Rusland

      President Zelensky samen met de ministers Lammy en Blinken.
      Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten dat Oekraïne militaire doelen in Rusland mag aanvallen met de Storm Shadow kruisraketten. Dat meldt de Britse krant The Guardian vanavond. Een van de bronnen van The Guardian zegt dat het gezamenlijke bezoek van vandaag aan Kyiv van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken niet had plaatsgehad als het besluit over het inzetten van de Storm Shadows niet was genomen.

      Het besluit wordt waarschijnlijk niet officieel bekend gemaakt. Het zou een 'onnodige provocatie' betekenen. Eerder meldde de Britse krant The Telegraph ook al dat dit niet gaat gebeuren om de relatie met de Verenigde Staten niet onder druk te zetten. Verder meldt The Guardian 'dat het voor de hand ligt' dat er 'bepaalde voorwaarden zijn verbonden' aan het inzetten van de kruisraketten tegen doelen in Rusland 'om roekeloze of onnodige aanvallen te voorkomen'.

      Lammy en Blinken wilden vandaag op een persconferentie in Kyiv geen antwoord geven op vragen over het inzetten van langeafstandsraketten bij aanvallen op het Russische achterland. Vrijdag bezoekt de Britse premier Keir Starmer de Amerikaanse president Joe Biden om te praten over de Storm Shadows.

      Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

      'Rusland begaat elke 10 minuten oorlogsmisdaad'

      Rusland heeft sinds het begin van de oorlog minstens 137.000 oorlogsmisdrijven begaan in Oekraïne, wat volgens president Volodimir Zelenski moet leiden tot minstens evenveel veroordelingen van de daders. 'We zullen daar tot het einde toe voor strijden', zei hij tijdens de internationale conferentie van het Krim Platform in Kyiv.

      Zelenski zei er bij dat het niet bij die 137.000 oorlogsmisdaden blijft, want het zijn alleen nog maar de misdrijven die bij justitie bekend zijn en onderzocht. 'Het gaat om misdaden tegen de mensheid, tegen ons land, ons volk.' 

      Het bloedbad van Boetsja schokte de wereld in maart 2022. 501 inwoners van de stad in het noorden van Oekraïne werden vermoord.

      Eerder had procureur-generaal Andrii Kostin al aangegeven dat de Oekraïense justitie elke dag gemiddeld 150 oorlogsmisdrijven van de Russische bezetters vastlegt. Rusland begaat daarmee elke 10 minuten een oorlogsmisdaad. Steeds vaker worden bijvoorbeeld Oekraïense soldaten in koelen bloede geëxecuteerd nadat ze zich hadden overgegeven.

      Oekraïne wil dat er een speciaal tribunaal komt om Rusland te straffen voor de invasie, waarvoor zowel de politieke leiding als die van het Russische leger verantwoordelijk worden gehouden. Inmiddels steunen meer dan 40 landen de oprichting van een speciaal tribunaal.

      Bron: RBC-Ukraine

      Rusland en Iran ontkennen levering van raketten

      Het Kremlin zegt dat Westerse claims over de levering van Iraanse ballistische raketten aan Rusland nergens op gebaseerd zijn. Ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi ontkent die berichten. De Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kondigden gisteren sancties aan tegen Iran. De drie Europese landen schrappen onder meer luchtvaartverbindingen met Iran. 

      Volgens de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft Rusland de raketten al ontvangen en gaat het land die waarschijnlijk binnen enkele weken gebruiken in Oekraïne. Tientallen Russische militairen zouden volgens het Witte Huis door Iran getraind zijn in het gebruik van Fath-360 raketten met een bereik van 100 kilometer.

      Intussen is er ongerustheid over de ophanden zijnde toestemming voor Oekraïne om met ATACMS-raketten aanvallen uit te voeren op militaire doelen in Rusland. Volgens woordvoerder Dmitro Peskov van het Kremlin is het besluit al gevallen. De betrokkenheid van de Verenigde Staten en Europese landen bij de oorlog in Oekraïne is 'direct, en wordt met elke nieuwe stap duidelijker', aldus Peskov. 

      De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Riabkov, heeft gezegd dat Moskou elke nieuwe levering van langeafstands ATACMS-raketten aan Oekraïne door de Verenigde Staten zal vernietigen, meldde Reuters onder verwijzing naar het staatspersbureau TASS.

      Bronnen: BNR Nieuwsradio, Oekrajinska Pravda

      Erdogan wil dat Rusland de Krim terug geeft

      De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat Rusland de Krim terug moet geven aan Oekraïne omdat de internationale regels dat nu eenmaal zo voorschrijven. Erdogan zei dit in een videotoespraak voor de deelnemers aan een internationale conferentie over de Krim. 

      Turkije heeft zich van meet af aan uitgesproken tegen de annexatie van het schiereiland, waardoor de Krimtataren ook 80 jaar na de deportatie opnieuw in de verdrukking zijn gekomen. Erdogan benadrukte dat de Krimtataren het recht hebben om vrij, veilig en vredig te leven op het schiereiland waar ze thuishoren. Voor Turkije is dat een van de prioriteiten in het buitenlandbeleid. 

      'Het is goed dat in juni Nariman Dzheljal, de vicevoorzitter van de Nationale Vergadering van de Krimtataren, na bijna drie jaar gevangenschap is vrijgelaten.  We hopen dat alle Krimtataren zo snel mogelijk vrij komen, waaronder ook de broers Asan en Aziz Achmetov', aldus Erdogan.

      De conferentie over de Krim is vandaag in Kyiv met deelname van onder meer de president van Litouwen, de premiers van Letland en Kroatië, de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de voorzitter van het Moldavische parlement.

      Bron: Oekrajinska Pravda

        Trump weigert voor Oekraïne te kiezen in debat

        De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weigerde in het eerste televisiedebat met de Democraat Kamala Harris tot tweemaal toe een direct antwoord te geven op de vraag of hij wel wil dat Oekraïne de oorlog met Rusland gaat winnen. Hij zei wel dat het in het belang van de Verenigde Staten is dat de oorlog ophoudt. Op haar beurt sprak Harris juist ondubbelzinnig haar steun uit aan Oekraïne.

        Eerder verklaarde Trump dat hij 'nog voordat ik in het Witte Huis ben' al de oorlog gaat stoppen nog eerder dat hij dat 'binnen 24 uur' voor elkaar krijgt. Nu, in het televisiedebat: 'Wat ik ga doen is dat ik met de een spreek, dat ik met de ander spreek, en dat ik ze vervolgens samen om de tafel krijg. Ik ken Zelenski vrij goed en ik ken Poetin vrij goed. Ik heb een goed contact met ze en ze respecteren mij. Biden respecteren ze niet.'

        Trump beklaagdde zich er over dat de Verenigde Staten tussen de 250 en 275 miljard dollar aan hulp hebben gegeven aan Oekraïne en de Europese landen samen tussen de 100 en 150 miljard dollar, terwijl ze geografisch dichter bij Oekraïne liggen. 

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Meer tegenstand van Russische leger in Koersk

        De situatie is aan het veranderen voor de Oekraïense troepen in de Russische provincie Koersk. Het Russische leger voert felle aanvallen uit op de linkerflank van de Oekraïense troepen. Het onderzoeksteam van DeepState meldt dat de Russen met pantserwagens eerst de rivier Sejm zijn overgestoken, gevolgd door passages van smallere rivieren. 

        Het is het Oekraïense leger geruime tijd gelukt om eerst de bruggen over de Sejm te vernielen en daarna ook meerdere pontonbruggen, maar uiteindelijk hebben de Russen dus toch een mogelijkheid gevonden om de rivier over te steken. Volgens DeepState is een Russisch konvooi met pantserwagens onderweg van het pas op de Oekraïners veroverde dorp Korenovo onderweg naar Snagost, waarbij hevige gevechten worden gevoerd. 

        De Britse minister van Defensie John Healey zegt intussen dat het van groot belang is dat het Oekraïense leger niet alleen volhoudt in het oosten van het land, maar ook in de Russische provincie Koersk. 'Zoveel te langer ze in Koersk stand houden, des te zwakker wordt Poetin. En is Oekraïne beter beschermd tegen Russische aanvallen'. aldus Healey. 

        Bronnen: Oekrajinska Pravda, RBC-Ukraine, DeepState

        dinsdag 10 september 2024

        'Deze winter kan de moeilijkste voor ons worden'

        Oekraïne heeft al drie stookseizoenen doorstaan, maar die van de komende winter wordt wellicht de moeilijkste tot nu toe. Dat heeft premier Denis Sjmihal vandaag gezegd. Er worden momenteel van over de hele wereld apparatuur aangevoerd en technici doen er alles aan om het energienetwerk zoveel mogelijk te herstellen. 

        'We proberen de energievoorzieningen zoveel mogelijk te spreiden om het netwerk minder kwetsbaar te maken', aldus de premier. Ook worden maatregelen getroffen om kritische infrastructuur van netwerkbeheerder Oekrenergo te beschermen tegen Russische aanvallen met raketten en drones. 

        Toch moeten de Oekraïners komende winter rekening houden met dagelijkse stroomonderbrekingen. Het optimistische scenario gaat uit van 10 uur, het pessimistische van zelfs 20 uur per dag. En dat is nog niet eens het ergste, als ook de stadsverwarming het straks in de wintermaanden laat afweten.

        Rusland valt dagelijks de Oekraïense energievoorziening aan. Afgelopen nacht was dit weer het geval in acht provincies: Dnipropetrovsk, Donetsk, Mikolajiv, Poltava, Soemi, Charkiv, Cherson en Tsjernihiv.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Overleg VS en VK over langeafstandsraketten

        De Amerikaanse president Joe Biden bespreekt vrijdag met de Britse premier Keir Starmer of Oekraïne toestemming moet krijgen om met Westerse wapens militaire doelen diep in Rusland aan te vallen. Dat heeft minister Antony Blinken verklaard op een gezamenlijke persconferentie met David Lammy, zijn Britse ambtgenoot. 

        Blinken bevestigde dat Rusland ballistische raketten van Iran heeft ontvangen. Hij zei te verwachten dat de raketten de komende weken tegen Oekraïne worden ingezet. Volgens Blinken is sprake van een 'verontrustende toename van de Iraanse steun aan Rusland' die bestraft moet worden.

        Blinken en Lammy gaan morgen naar Kyiv. De Amerikaanse journalist Julie Grace Brufke zegt van Michael McCaul, voorzitter van de defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, vernomen te hebben dat beide ministers daar aankondigen dat Oekraïne de langeafstandsraketten mag gebruiken tegen doelen in Rusland. Of dat juist is, moet worden betwijfeld gezien Blinken's aankondiging dat biden en Starmer hierover vrijdag pas besluiten.

        Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten voorzien Oekraïne weliswaar van langeafstandsraketten, maar ze staan nog altijd niet toe dat daarmee militaire doelen in Rusland worden aangevallen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt voortdurend om toestemming om met deze raketten militaire vliegvelden in Rusland aan te vallen. Daardoor kan Rusland Oekraïense steden blijven aanvallen met zweefbommen.  

        Bronnen: RBC-Ukraine, Oekrajinska Pravda, Kyiv Post

        Onrust bij Moskou door Oekraïense drones

        Rusland heeft melding gemaakt van een grote Oekraïense droneaanval. Het ministerie van Defensie stelt dat 144 drones zijn neergehaald boven Russisch grondgebied, onder meer bij de hoofdstad. Oekraïne heeft nog niet bevestigd dat het een grootschalige aanval heeft uitgevoerd.
         

        De aanvallen zorgden voor een verstoring van het vliegverkeer bij Moskou. Ook brak brand uit in woongebouwen in het district Ramenskoje bij de hoofdstad, meldde de regionale gouverneur. Die liet ook weten dat een vrouw om het leven kwam en drie mensen gewond raakten. 

        Volgens lokale Russische autoriteiten werden meer dan zeventig drones door het luchtafweergeschut uitgeschakeld, waaronder zo'n twaalf drones rondom Moskou. Het vliegverkeer op verschillende luchthavens moest daardoor worden stilgelegd.

        Het Oekraïense leger meldde een aanval met drones op Kyiv, die door de luchtafweer werd afgeslagen.

        Bron: BNR Nieuws, foto: Mash/Telegram

        Russsen beweren veel, maar bewijzen weinig

        Het Institute for the Study of War (ISW) probeert wat helderheid te verschaffen over de situatie bij de stad Pokrovsk. Op basis van geolocatie wordt gemeld dat het Oekraïense leger de Russische troepen bij van Michailivka aanvalt, wat er op duidt dat de Russen het dorp in handen hebben gekregen. De bewering van een Russische militaire blogger dat het Russische leger is opgerukt naar de noordrand van Hirnik en ten zuiden van Oekrainsk wordt door het ISW niet bevestigd.

        Het Russische ministerie van Defensie zei zondag Memrik in handen te hebben. Russische militaire bloggers beweren dat al sinds een week geleden, maar de analisten van het ISW hebben daarvan tot nu toe geen bewijzen gezoen. Datzelfde geldt voor de Russische bewering dat hevig gevochten wordt in Selidove. 

        De Russische troepen blijven oostelijk van Pokrovsk aanvallen bij Zelene Pole, Vozdvizhenka, en Hrodivka, en zuidoostelijk van Pokrovsk bij Novohrodivka, Selidove, Michailivka, Marinivka, Dolinivka, Oekrajinsk, Halitsjinivka. Ook vielen ze de afgelopen dagen aan bij Novotrojtske. 

        De generale staf van het Oekraïense leger meldt dat gisteren 41 Russische aanvallen bij de stad Pokrovsk zijn afgeslagen, de meeste daarvan bij Michailivka en Novohrodivka. 

        Bronnen: ISW, Oekrajinska Pravda

        maandag 9 september 2024

        Honderden Iraanse raketten voor Rusland

        De Europese Unie zegt betrouwbare informatie te hebben waaruit blijkt dat Iran honderden ballistische raketten aan Rusland heeft geleverd. Het gaat om raketten met een bereik van 120 kilometer en een explosieve lading van 150 kilogram. De Wall Street Journal kwam vrijdag al met het bericht dat vandaag werd bevestigd door Peter Stano, woordvoerder Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de EU. 

        Iran ontkent dat het raketten heeft geleverd en Rusland weigert te reageren op de berichtgeving. Rusland heeft al grote aantallen Shahed-aanvalsdrones gekocht, waarmee Oekraïne dagelijks wordt bestookt. Het Westen heeft Iran in de afgelopen maanden al steeds gewaarschuwd dat er maatregelen volgen als het land ook raketten aan Rusland levert om Oekraïne mee aan te vallen. De Amerikaanse regering noemt het 'een dramatische escalatie'.

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Kremlin wil nog geen vredesgesprekken voeren

        Rusland ziet op dit moment nog geen basis voor vredesgesprekken met Oekraïne. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov verwerpt de suggestie van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat Rusland en Oekraïne binnenkort op een conferentie konden praten over een einde aan de oorlog. '
        Wat betreft een vreedzame oplossing van het conflict in Oekraïne zijn er nog geen tastbare contouren in zicht', zei Peskov. 

        Scholz sprak afgelopen week met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zei dat dit 'het moment' is om te praten over hoe beide landen sneller tot een vrede kunnen komen. 'Er komt zeker nog een vredesconferentie', zei de bondskanselier. 'En de Oekraïense president en ik zijn het erover eens dat Rusland daar bij moet zijn.'

        Zelensko en een aantal Europese leiders laten zich steeds vaker uit over hoe vrede eruit zou kunnen zien. Dat heeft ook het Kremlin opgemerkt. 'Maar we horen nog niks van het land dat dit proces aanstuurt', zei Peskov, die daarmee doelde op de Verenigde Staten. Rusland heeft eerder gezegd dat het best vrede wil, maar verbindt daar altijd eisen aan die onacceptabel zijn voor Oekraïne. 

        Kyiv zou in feite al het door de Russen veroverde land moeten opgeven en moeten afzien van een NAVO-lidmaatschap. Zelenski wil juist dat Rusland al het Oekraïense grondgebied teruggeeft, inclusief de in 2014 geannexeerde Krim. De Oekraïense president heeft aangegeven dat de inval in de Russische regio Koersk deels bedoeld is om een betere onderhandelingspositie te creëren bij toekomstige gesprekken.

        Bron: HLN.be

        Zorgen om Russische propaganda op Telegram

        Bijna driekwart van de Oekraïners (71 procent) maakt zich zorgen om Russisch nepnieuws en propaganda dat via sociale media verspreid wordt. De helft van hen (31 procent) vindt het een serieuze bedreiging van de nationale veiligheid, terwijl de andere helft (38 procent) vindt dat er momenteel grotere zorgen zijn dan beïnvloeding van de publieke opinie via sociale media. Bijna een kwart (23 procent) maakt onbezorgd gebruik van sociale media.

        Uit een opiniepeiling die het onderzoeksbureau KIIS afgelopen week hield, blijkt verder dat de helft van de ondervraagden vindt dat er meer toezicht op de berichtendienst Telegram moet komen. Pavlo Doerov, de in Rusland geboren oprichter van Telegram, werd onlangs in Frankrijk gearresteerd op verdenking van medewerking aan onder meer drugshandel, fraude en het verspreiden van kinderporno. 

        Doerov zegt zelf dat hij uit Rusland is verbannen, maar na zijn arrestatie werd duidelijk dat hij sinds zijn vertrek zo'n 60 maal terug is geweest in Rusland. Kirilo Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, noemt Telegram een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hij wil geen verbod, maar vindt wel dat niemand z'n identiteit moet kunnen verbergen op de berichtensite die ook nog altijd door veel Oekraïense overheidsdiensten wordt gebruikt. Uit een eerdere peiling bleek vorig jaar dat 44 procent van de Oekraïners z'n informatie en nieuws haalt op Telegram. 

        Bron: Oekrajinska Pravda

        VN: Augustus dodelijkste maand sinds oktober '22

        In augustus zijn zeker 184 burgers om het leven gekomen en raakten er 856 gewond. Daarmee is het 'de dodelijkste maand voor de burgerbevolking' sinds oktober 2022, aldus de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne. 'De meeste burgerdoden (91 procent) en de schade aan scholen en medische voorzieningen (95 procent) had plaats in door Oekraïne gecontroleerd gebied', valt in een rapportage te lezen. 

        Op 9 augustus was er een Russische raketaanval op een supermarkt in de stad Kosjantinivka in de provincie Donetsk. Er vielen 14 doden en er waren 44 gewonden. Op 26 augustus was de grootste aanval op Oekraïne in 2,5 jaar tijd, vooral gericht tegen de energievoorziening in 15 provincies. Tenminste 25 elektriciteitscentrales en transformatorstations werden getroffen, waaronder de waterkrachtcentrale bij de hoofdstad Kyiv. Er vielen 8 doden, 44 mensen raakten gewond. Op 30 augustus viel het Russische leger de stad Charkiv aan met zweefbommen. Met als gevolg 7 doden en meer dan 90 gewonden. 

        Sinds het begin van de Russische invasie zijn zeker 11.743 burgers om het leven gekomen. Ook zijn minstens 24.614 burgers gewond geraakt. Het gaat om officiële cijfers, terwijl de werkelijke aantallen burgerslachtoffers waarschijnlijk veel hoger zijn. Sommige gebieden waar begin 2022 hevig werd gevochten zijn in handen van de Russische bezetters. Buitenlandse waarnemers zijn daar niet welkom.

        Bron: The Kyiv Independent

        zondag 8 september 2024

        'Russians at War is schaamteloze propaganda'

        Jaroslav Melnik, de Oekraïense ambassadeur in Italië, heeft protest aangetekend tegen de vertoning van de documentaire The Russians at War tijdens het Internationale Filmfestival van Venetië. De door de Rusissch-Canadese regisseur Anastasia Trofimova gemaakte documentaire was afgelopen donderdag te zien. 

        'The Russians at War is een film die sympathie moet opwekken voor de daders en tegelijkertijd minachting toont voor de slachtoffers, de duizenden Oekraïners die inmiddels het leven hebben gelaten en de miljoenen die lijden onder deze oorlog', aldus Melnik die de documentaire 'een schaamteloos voorbeeld van Orwelliaanse manipulatie van de waarheid' noemt. Het besluit van de organisatoren van het festival om The Russians at War een internationaal podium te geven, vindt de ambassadeur 'onfatsoenlijk en een belediging van het Oekraïense volk'.

        Regisseur Anastasia Trofimova bracht zeven maanden 'embedded' in het Russische leger. Ze spreekt met soldaten die zeggen 'geen idee' te hebben waarom ze in het oosten van Oekraïne aan het vechten zijn. De een heeft het over kameraadschap als drijfveer, de ander over wat het hem financieel oplevert. Van de voortdurende gevechten is weinig te zien in de documentaire en dat geldt ook voor het leed dat de oorlog met zich meebrengt. 

        Bron: Oekrajinska Pravda

        Russische drones in Roemenië en Letland

        Russische aanvalsdrones hebben de afgelopen 24 uur op verschillende plekken door het luchtruim van NAVO-landen gevlogen. Zowel Roemenië als Letland melden activiteiten van Russische drones in hun luchtruim. 
        De Letse president Edgars Rinkevics meldt dat een Russische militaire drone vanuit Belarus de grens met Letland overstak en daarna neerstortte. Waardoor de drone neerstortte zegt de Letse president niet. Volgens hem neemt het aantal van dergelijke incidenten toe en staat zijn regering 'in nauw contact met de bondgenoten'.

        Eerder vandaag maakte ook Roemenië bekend dat er meerdere Russische drones door het Roemeense luchtruim hadden gevlogen. Mogelijk zijn er brokstukken van een van die drones neergekomen op Roemeens grondgebied. 

        Gevechtsvliegtuigen van de Roemeense luchtmacht stegen 's nachts op om de situatie te monitoren en inwoners van het grensgebied kregen via hun telefoon een waarschuwing. Roemenië heeft een honderden kilometers lange grens met Oekraïne, dat het doelwit was van de drones.   

        Een NAVO-woordvoerder noemde de incidenten met Russische drones in Letland en boven Roemenië 'onverantwoordelijk en potentieel gevaarlijk'. Moskou heeft nog niet gereageerd op de berichten.

        Bron: RTL Nieuws

        En de Darwin Award gaat vandaag naar....


        Dommer dan dit kun je het niet bedenken... Russische badgasten halen op het strand bij de kustplaats Sotsji een zeemijn uit het water. Andere badgasten kijken belangstellend toe. Met een beetje geluk overleven ze dit. Bij deze zijn ze genomineerd voor de Darwin Award, waarvoor je wel over een verschrikkelijk slecht inschattingsvermogen moet beschikken. 

        Bron: Noelreports op Telegram

        'Beltegoed' Russische krijgsgevangenen is op

        Russische krijgsgevangenen mogen niet meer naar huis bellen om te laten weten hoe het met ze gaat. Wel is het ze toegestaan om brieven te laten sturen. Dat heeft de Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets gezegd op de nationale televisie. Het is een maategel naar aanleiding van steeds terugkerende berichten dat Oekraïense krijgsgevangenen niet alleen slecht worden behandeld door de Russen, maar dat het ook geregeld voorkomt dat krijgsgevangenen simpelweg worden geëxecuteerd. 

        De Amerikaanse nieuwszender CNN publiceerde afgelopen week nog een video waarin de executie van drie Oekraïense soldaten bij Prokovsk te zien was. Eveneens afgelopen week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar de executie van drie soldaten bij Toretsk. 

        'In Oekraïne hebben we vier kampen voor Russische krijgsgevangenen. Ze worden volgens de regels behandeld.' De Geneefse Conventie schrijft voor dat gevangen genomen soldaten recht op correspondentie hebben. Dat recht houden ze volgens de nationale ombudsman, maar bellen naar het thuisfront is er dus niet meer bij.

        Bron: Oekrajinska Pravda

          Oekraïense 'drakenadem' jaagt Russen angst aan

          De beelden van de 116e gemechaniseerde brigade van het Oekraïense leger zien er huiveringwekkend uit: een kleine vuurspuwende drone die in korte tijd een groot deel van een bos verwoest. Deze week doken verschillende video’s op van aanvallen waarbij druppels gesmolten metaal worden uitgekieperd boven oorlogsgebied. Het gevaarlijke mengsel thermiet wordt steeds vaker gebruikt bij aanvallen met drones.

          De vernietigende impact van het wapen is direct zichtbaar op filmpjes van aanvallen met een drone, die dreigend 'drakenadem' genoemd wordt. Een relatief goedkope drone scant eerst de boomgrens en laten vervolgens een brandbaar goedje vallen op plaatsen waar Russische soldaten zich zouden ophouden. Dat legt bomen en zowat alles errond in de as, terwijl Russische soldaten zich er zouden verschuilen. Het enige dat na het offensief overblijft is een open vlakte.

          De verwoestingen zijn het gevolg van aanvallen met thermiet: een gevaarlijk mengsel van metaalpoeder en roest. Bij het aansteken van het mengsel ontstaat een warmte van meer dan 2.000 graden Celsius (!), genoeg om door stalen platen heen te smelten. Hoewel thermiet vooral wordt toegepast bij laswerkzaamheden, wordt het ook geregeld ingezet voor militaire doeleinden.

          Het Oekraïense leger heeft thermiet al eerder gebruikt tijdens offensieven, onder meer on de buurt van het door Rusland bezette Zaporizja. De strijdkrachten zetten het mengsel vooral in bij aanvallen met drones op verlaten Russische voertuigen. Een tank raakt door bestrijding met thermiet volledig verwoest, terwijl dat bij granaataanvallen minder het geval is, blijkt uit een analyse van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes

          Daarnaast hoeft een aanval met thermiet zelfs niet eens altijd het doelwit te raken om te slagen. Bij het afsteken van een granaat is precisie van groot belang, maar de vonken die bij een aanval met thermiet vrijkomen kunnen ook een tank van buitenaf in brand steken.

          Vooral de natuur is een kwetsbaar doelwit voor aanvallen met thermiet. Als de hete druppels gesmolten ijzer in een droog graanveld komen, kunnen de gevolgen groot zijn. Er ontstaan dan duizenden kleine brandjes, die zich snel verspreiden. Soldaten in betonnen bunkers of overdekte loopgraven lopen in eerste instantie minder risico. Op dat soort plekken kan thermiet moeilijker binnendringen, al bevatten Russische posities ook vaak brandbare materialen zoals hout, gras, uniformen en munitie. Door de rook en vlammen worden troepen gedwongen om hun schuilplaats te verlaten om de branden te blussen of om uit het getroffen gebied te vluchten.

          Al jaren is er discussie rondom het gebruik van thermiet als wapen. Toch is het niet verboden om het mengsel toe te passen op militaire doelwitten, zolang burgers niet worden getroffen. Het Russische leger schuwt ook niet voor thermiet en is in de laatste maanden bezig geweest met de ontwikkeling van een tank die gebruik zou maken van raketten met het mengsel. De Duitse krant Die Welt noemde het wapen 'angstaanjagend'.

          Bossen worden door zowel het Russische als het Oekraïense leger steevast gebruikt voor dekking tegen aanvallen. Op veel plekken in Oekraïne zijn de soldaten zelfs afhankelijk van bomen voor bescherming. Waarschijnlijk hebben we het laatste van de vuurspuwende drone dus nog niet gezien.

          Bron: Het Nieuwsblad

          Twee doden door explosie bij busdepot in Kyiv

          Een explosie bij een busdepotin de hoofdstad Kyiv zijn vanmorgen zeker twee mensen om het leven gekomen. Een gebouw van twee verdiepingen is gedeeltelijk ingestort en volgens burgemeester Vitali Klitsjko liggen er mogelijk nog mensen onder het puin. Hulpverleners zijn naar ze aan het zoeken.

          Het is nog onbekend wat de explosie bij het busstation aan de Vasilkivskastraat heeft veroorzaakt. Er was in ieder geval geen luchtalarm om te waarschuwen voor gevaar van buitenaf. 

          Bron: RBC-Ukraine

          zaterdag 7 september 2024

          'Telegram bedreigt onze nationale veiligheid'

          De sociale berichtendienst Telegram is 'schadelijk' en 'een bedreiging van onze nationale veiligheid'. Dat zegt militaire inlichtingenchef Kirilo Boedanov in een interview met Radio Chartiia. Hij reageert daarmee voor het eerst op de arrestatie in Frankrijk van Pavlo Doerov, de in Rusland geboren oprichter van Telegram. Doerov wordt door de Franse autoriteiten beschuldigd van het verlenen van medewerking aan illegale transacties, kinderporno, drugshandel en fraude.

          Boedanov meent dat het blokkeren van Telegram voor de hand ligt, maar hij is er geen voorstander van. In mei 2017 verbood de Oekraïense VKontakte, de Russische versie van Facebook. De Russen zouden VKontakte voor spionagedoeleinden misbruiken. Waar Boedanov Telegram dus niet wil verbieden, vindt hij het wel gewenst dat niemand zich kan verschuilen achter een verzonnen naam of identiteit, 'zodat altijd duidelijk is of de eigenaar van een Telegramkanaal een Rus is of een Oekraïner'. 

          Telegram is populair bij de Oekraïners. Een peiling van september vorig jaar maakte duidelijk dat 44 procent van de Oekraïners zich via Telegram voorziet van informatie en nieuws. Ook wordt de berichtendienst veel gebruikt door Oekraïense regeringsfunctionarissen en overheidsdiensten, ook al wordt dat ontraden door de Omroepraad. 

          Het gevaar schuilt er bij Telegram in dat Doerov weliswaar zegt dat hij uit Rusland verbannen is, maar inmiddels is duidelijk geworden dat hij sinds zijn vertrek meer dan zestig keer terug is geweest. Er zijn dus wel degelijk banden met Rusland.

          Bron: The Kyiv Independent, foto: Dutch IT Leaders

          Verrassende ontmoeting van WIlders en Zelenski

          Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met president Volodimir Zelenski van Oekraïne. Dat laat de PVV-leider op X weten. Hij heeft met Zelenski gesproken over de oorlog en de steun van Nederland, maar ook over 'de corruptie in Oekraïne en de kans op vrede'. 
          De kwestie Nord Stream en de Oekraïense mannen die in Nederland verblijven in plaats van te helpen in Oekraïne kwamen ook ter sprake. Wilders zegt verder dat hij een 'goed gesprek' heeft gehad met Zelenski en bedankt hem ervoor.

           In een verklaring op zijn website bedankt Zelenski 'Nederland en het gehele Nederlandse volk voor hun uitgebreide steun aan Oekraïne: defensief, financieel en humanitair'. De twee hebben elkaar volgens de verklaring ontmoet in de marge van een economisch forum in het Italiaanse Cernobbio, aan het Comomeer.

          De ontmoeting is opvallend, aangezien Wilders zich eerder juist negatief uitliet over de militaire steun aan Oekraïne. Het kabinet-Schoof, met deelname van de PVV, heeft juist als uitgangspunt dat die steun moet blijven zo lang Oekraïne die nodig heeft.

          Bron: RTL Nieuws, foto: Wilders/X

          Oekraïne bezig aan voorzichtig offensief Pokrovsk

          Oekraïne is voorzichtig begonnen aan een tegenoffensief bij de stad Pokrovsk. Vier van de vijf brigades die het leger al enige tijd achter de hand hield zijn nu ingezet om de verovering van de stad door Russische troepen tegen te houden. Wat eerder onvermijdelijk leek, ligt volgens de Amerikaanse nieuwssite Forbes nu minder voor de hand.

          Al vanaf half februari waren de Oekraïense troepen zich bij Pokrovsk aan het terugtrekken nadat de Russen Avdiivka wisten te veroveren. Dat leidde er toe dat de Russische troepen op minder dan tien kilometer van Pokrovsk bevinden. Twee weken geleden werd een evacuatie van inwoners in gang gezet. Die is nog steeds gaande. Vanwege de verslechterde situatie werd donderdag zelfs nog besloten om de trein met evacués niet langer vanuit de stad zelf te laten vertrekken.

          Maar met de inzet van de vier in reserve gehouden brigades lijken de Oekraïense kansen te keren. Elke brigade bestaat uit pakweg 2.000 soldaten en honderden voertuigen. Ze worden ingezet langs de laatste verdedigingslijn van loopgraven en stadjes die goed verdedigbaar zijn, op acht tot tien kilometer van Pokrovsk en de uiterst belangrijke bevoorradingsroutes voor het Oekraïense leger. Een Russische militaire blogger meent 'dat precies datgene gebeurt wat al was voorspeld, dat het Oekraïense leger in de tegenaanval is gegaan'. 

          Forbes wijst er wel op dat niet onmiddellijk grote veranderingen verwacht moeten worden bij Pokrovsk. Het gaat om kleine tegenaanvallen van in ieder geval de Kara-Dag Brigade van de Nationale Garde, de 12e Speciale Operaties Brigade en de 93e Separate Gemechaniseerde Brigade. 

          Het dappere optreden van de Kara-Dag Brigade in Selidove, een stadje ten zuidoosten van Pokrovsk, kan worden gezien als het beste bewijs dat de tegenaanval is ingezet. T-64 tanks van deze brigade hebben Russische tanks en pantserwagens uitgeschakeld toen die probeerden Selidove in te nemen. De Russen moeten Selidove zien te veroveren als ze Pokrovsk onder vuur willen nemen. Door goed uitgeruste Oekraïense eenheden in te zetten om Selidove te behouden lijkt de kans op een snelle verovering van Pokrovsk door het Russische leger niet meer aan de orde.

          Bron: Oekrajinska Pravda

          vrijdag 6 september 2024

          Meer wapens, maar VS blijft tegen inzet in Rusland

          Op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in het westen van Duitsland heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski aangedrongen op meer wapensteun voor de oorlog tegen Rusland. Op de bijeenkomst sprak Zelenski onder meer met topmilitairen uit de Verenigde Staten en vijftig andere landen.

          Er staat regelmatig een bijeenkomst gepland in Ramstein om te praten over de oorlog in Oekraïne, maar voor het eerst was de Oekraïense president fysiek aanwezig. Zelenski benadrukte dat groen licht om westerse wapens in te zetten in Rusland op dit moment het belangrijkste is wat hij nodig heeft.

          Tot nu toe hebben slechts enkele landen (deels) toegezegd dat Oekraïne geleverde wapens en voertuigen mag gebruiken in Rusland. Zo zei de Nederlandse   commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim vorige weekdat er geen restricties zijn opgelegd aan de geleverde Nederlandse F-16's en dat deze ook mogen worden ingezet in Rusland. In mei gaf Groot-Brittannië al meer bewegingsvrijheid aan Oekraïne als het gaat om het inzetten van de wapens in Rusland.

          De Verenigde Staten, hofleverancier van wapens aan Oekraïne, is vooralsnog terughoudend. Het Witte Huis is bang dat de oorlog verder zal escaleren wanneer het toestaat dat Amerikaanse wapens diep in Rusland gebruikt worden. President Joe Biden heeft Oekraïne wel toestemming gegeven om wapens net over de grens te gebruiken, lekte eind mei uit.

          'We hebben deze toezegging nodig zodat we niet alleen in Oekraïne, maar ook in Rusland kunnen toeslaan', beargumenteerde Zelenski. 'Rusland wordt zo gemotiveerd om tot vrede te komen. We moeten Russische steden en zelfs Russische militairen laten nadenken over wat ze nodig hebben: vrede of Poetin.'

          In Ramstein maakte de VS wel bekend dat het land nog eens 250 miljoen dollar aan steun zal verstrekken aan Oekraïne. De Duitse minister van Defensie Pistorius voegde daaraan toe dat Duitsland twaalf houwitsers gaat leveren. Ook Groot-Brittannië stuurt 650 extra luchtverdedigingsraketten naar Oekraïne. Canada presenteerde een nieuw wapenpakket voor het Oekraïense leger.

          De Nederlandse minister van Defensie Ruben Brekelmans kondigde aan dat Nederland zogenoemde lucht-luchtraketten levert die Oekraïense F-16's kunnen gebruiken om het luchtruim te verdedigen. Ook krijgt Oekraïne voor 80 miljoen euro aan 'onderhouds- en instandhoudingsmaterialen' voor de gevechtstoestellen.

          Bron: NOS, foto: website president

          CNN toont executie van drie Oekraïense soldaten

          De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft beelden van de executie van drie Oekraïense soldaten direct nadat ze zich hadden overgegeven. De beelden zijn gemaakt met een Oekraïense drone. 'De soldaten komen tevoorschijn en strompelen naar het midden van het zandpad, dan op hun knieën, hun handen op hun hoofd. Enkele seconden later liggen ze met hun gezicht naar beneden, roerloos, met een stofwolk in de buurt', schrijft CNN erbij.

          Het gebeurde eind augustus tijdens gevechten bij de stad Pokrovsk. Volgens een Oekraïense regeringsfunctionaris, die CNN verzocht om sommige details achterwege te laten om de identiteit van de eenheid te beschermen, is het voorval geen uitzondering, maar komt het geregeld voor dat Oekraïense soldaten geëxecuteerd worden na hun overgave.

          Bron: CNN

          Strijd in Koersk pakt slecht uit voor de Russsen

          Het Oekraïense leger heeft al zo'n 6.000 Russische soldaten uitgeschakeld in de provincie Koersk. Ze zijn gedood of zodanig verwond dat ze niet meer kunnen deelnemen aan de strijd. Dat heeft president Volodimir Zelenski vanmorgen gezegd bij zijn bezoek aan de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Hij neemt daar voor het eerst zelf deel aan het overleg met de bondgenoten over militaire steun aan Oekraïne.

          Zelenski zei ook dat het Oekraïense leger 'een aanzienlijk deel' van de Russische provincie Koersk in handen heeft: 1.300 vierkante kilometer grondgebied met een honderdtal dorpen en stadjes. 'Dankzij dit offensief van ons is de dreiging van een Russische aanval op de stad Soemi voorkomen. zoals wel is gebeurd met Charkiv.' Het is een verwijzing naar het offensief van de Russen dat op 10 mei begin in het noordoosten van de provincie Charkiv, maar dat inmiddels behoorlijk is vastgelopen.

          Gehoopt was dat het Oekraïense offensief in Koersk er voor zou zorgen dat er veel Russische troepen uit Oekraïne weggehaald zouden worden om het eigen grondgebied te beschermen. Dat is deels wel gebeurd, maar de beste eenheden zijn gebleven, vooral in de provincie Donetsk. 

          'Een duidelijke keuze van Moskou', aldus Zelenski. 'Poetin geeft niet om Russisch land en mensen, hij wil alleen maar zoveel mogelijk land en steden van ons afpakken.' Dat de Russen het steeds hebben over 'rode lijnen' wordt door Zelenski afgedaan als onzin. 'Die zijn ergens bij Soedzja verschrompeld.'

          Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

          MIVD waarschuwt voor Russische cyberaanvallen

          Een van de beruchtste eenheden binnen de Russische militaire geheime dienst GROe heeft zich ook gestort op cyberaanvallen op vitale infrastructuur en overheidsinstellingen in westerse landen. Hiervoor waarschuwen verschillende inlichtingendiensten, waaronder de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

          Volgens de veiligheidsdiensten is het belangrijkste doel van de eenheid nu om de steun aan Oekraïne te verstoren. Zo proberen ze zicht te krijgen op westerse wapenleveranties. Ook zouden de cyberoperaties erop zijn gericht om fysieke sabotageacties te ondersteunen.

          Het gaat om Eenheid 29155, die bekendstaat om fysieke sabotageacties en beïnvloedingsoperaties. Zij waren vermoedelijk verantwoordelijk voor de vergiftiging van oud-dubbelspion Sergej Skripal. Daarnaast worden ze gelinkt aan een couppoging in Montenegro en het veroorzaken van mysterieuze gezondheidsklachten bij Amerikaanse ambassademedewerkers in onder meer Cuba.

          Het is voor het eerst dat door de veiligheidsdiensten naar buiten wordt gebracht dat deze Russische eenheid zich ook richt op cyberaanvallen, maar de hackactiviteiten zouden al plaatsvinden sinds 2020. 

          Zo wordt de eenheid gelinkt aan de zogenoemde Whispergate-aanvallen, die gericht waren op het vernietigen van computersystemen in Oekraïne en NAVO-landen in aanloop na Russische inval van Oekraïne in 2022. De Verenigde Staten hebben vandaag vijf Russen aangeklaagd die hierbij betrokken zouden zijn geweest. Het gaat om leden van de militaire geheime dienst.

          Bron: NOS, foto: ITdaily