dinsdag 6 november 2018

Amnesty: straffeloosheid voor aanvallen op activisten moet ophouden na dood Katerina Handzjoek

In de afgelopen negen maanden zijn 53 activisten aangevallen.
Geslagen, zwaar mishandeld en zelfs gedood.
Infographic: Ukraine Anti-Corruption.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat de erfenis van de activiste Katerina Handzjoek moet zijn dat er een einde komt aan de situatie dat de mensen die strijders voor mensenrechten en tegen corruptie aanvallen hun gang maar kunnen gaan. ''De dood van deze onbevreesde vrouw moet de Oekraïense autoriteiten er toe aansporen om een geloofwaardig antwoord te geven op de vraag die op ieders lippen ligt: wie heeft Katerina Handzjoek gedood?"

Het antwoord op deze vraag kan volgens Amnesty alleen maar worden verkregen door een onpartijdig, doortastend en transparant onderzoek. ''Iets wat we doorgaans niet hebben gezien na dergelijke aanvallen'', zegt Oksana Pokaltsjoek, directeur van Amnesty Oekraïne. ''De autoriteiten hebben er tot nu toe voor gekozen om van de tientallen aanvallen op activisten slechts enkele geruchtmakende gevallen op te pakken. Er is een handvol daders opgepakt, maar geen enkele opdrachtgever. Dit moet veranderen.''

Katerina Handzjoek werd op 31 juli overgoten met een bijtend zuur bij haar appartement in de stad Cherson, waar zij adviseur van de burgemeester was. Handzjoek's lichaam werd voor 30 procent verbrand. Drie maanden later, afgelopen zondagmorgen, overleed ze op 33-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Kyiv aan allerlei complicaties. Ze was in een bitter conflict gewikkeld met de chef van de lokale politie die zij van corruptie beschuldigde.

Het is niet duidelijk of de politiechef opdracht heeft gegeven voor de aanslag op Handzjoek, maar het is wel dubieus dat de plaatselijke politie aanvankelijk weinig werk maakte van het onderzoek. Nu, onder druk van de publieke opinie die verdrietig maar vooral boos reageerde op de dood van Handzjoek, wordt er eindelijk werk van gemaakt. Desalniettemin is de kans groot dat in ieder geval de opdrachtgever weer buiten schot blijft.

Het Oekraïense parlement heeft vanmiddag besloten een speciale commissie in te stellen voor onderzoek naar de aanvallen op Katerina Handzjoek en andere strijders voor mensenrechten en tegen corruptie. Er zitten parlementsleden van alle partijen in. Het parlement hield vanmiddag een minuut stilte om Handzjoek te herdenken. Daarna nam procureur-generaal Joeri Loetsenko het woord en kondigde hij zijn aftreden aan. Loetsenko zei woedend te zijn over het lekken van informatie over het strafrechtelijk onderzoek en de politieke haatcampagne tegen hem. President en parlement moeten nog instemmen met zijn vertrek als hoogste baas van het OM.


Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: