zondag 21 mei 2017

Video: campagne Three Nations - One Freedom

Het moet veel kijkers zijn opgevallen, het korte filmpje dat al meerdere keren te zien was op de Nederlandse televisie. Het is een eerbetoon aan de Canadese soldaten van Oekraïense herkomst die in 1944 en 1945 mee hielpen om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. Van hen overleefden 145 het niet; zij vonden hun laatste rustplaats op de Canadese erebegraafplaatsen in Holten, Groesbeek en Bergen-op-Zoom.

Wally Bunka, afstammeling van Oekraïense immigranten, vocht in Frankrijk, België en Nederland. Hij landde samen met duizenden andere soldaten op 6 juni 1944 in Normandië. De soldaat van de Royal Winnipeg Rifles raakte tweemaal gewond. Hij werd zesmaal onderscheiden: vijf Canadese medailles en een Nederlandse.

Bunka is te zien in het korte filmpje dat momenteel op de Nederlandse televisie is te zien. Het is een gezamenlijk initiatief van particulieren in Canada, Nederland en Oekraïne om nog maar eens te wijzen op het belang van het associatieverdrag van de Europese Unie en Oekraïne waarvoor in februari 2014 honderd Oekraïners hun leven gaven.

Op de website Three nations - one freedom is meer informatie te vinden, maar worden ook de 145 gesneuvelde Canadese soldaten van Oekraïense herkomst bij naam genoemd.

Bronnen: Ukraine Crisis Media Center, YouTube

Geen opmerkingen: