dinsdag 30 mei 2017

Eerste Kamer keurt associatieverdrag Oekraïne goed

De Eerste Kamer steunt het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Bij de stemming schaarde uiteindelijk een ruime meerderheid zich achter de goedkeuringswet. Met de stemming in de Eerste Kamer komt een eind aan een lange discussie. De goedkeuringswet was in 2015 ook al door Tweede en Eerste Kamer aanvaard, maar vorig jaar april werd er een referendum over gehouden en 61 procent van de opgekomen kiezers keerde zich er toen tegen.

Het kabinet heeft daarop maanden gezocht naar een uitweg. Doel van premier Rutte daarbij was "recht te doen aan de zorgen van de kiezers", maar het verdrag toch te ratificeren. Hij vond het vinden van een uitweg zo moeilijk dat hij sprak over het vinden van "een geitenpaadje".

Vorig jaar werd hij het er met andere Europese leiders over eens dat er een 'inlegvel' bij het verdrag zou komen. Daarin staat onder meer dat het verdrag voor Oekraïne niet automatisch een opstapje is naar lidmaatschap van de Europese Unie en dat het ook niet betekent dat werknemers uit Oekraïne nu makkelijk in de EU kunnen gaan werken.

Bij de stemming in de Tweede Kamer in februari steunde een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de goedkeuringswet. Als in de Eerste Kamer alleen die partijen voor zouden hebben gestemd, zou dat niet genoeg zijn geweest, maar uiteindelijk sloten ook het grootste deel van het CDA en de fracties van ChristenUnie, SGP en OSF zich bij de voorstanders aan. SP, PVV, 50Plus, Partij voor de Dieren en drie CDA-leden stemden tegen.

Het CDA in de Tweede Kamer benadrukte steeds dat de nee-stem in het referendum moest worden gehoord. De meerderheid van het CDA in de senaat hechtte meer belang aan het argument van de 'internationale stabiliteit'.
Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: