zondag 2 juli 2017

Nieuwsuur komt met nieuwe getuigenissen MH17

Een zoektocht van Nieuwsuur in Oost-Oekraïne heeft nieuwe getuigenissen opgeleverd over de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014. Voor het eerst vertellen soldaten aan beide zijden van het front hun verhaal in een gisteravond uitgezonden reportage. Het verloop van de strijd is van groot belang en bevestigt eerdere aanwijzingen dat de MH17 met een door Rusland gestuurde BUK-raket is neergehaald.

In juli 2014 wordt de 79e luchtlandingsbrigade van het Oekraïense leger naar de grens met Rusland gestuurd. Ze belanden op een heuvel in de buurt van het plaatsje Marinovka. Deze positie is cruciaal. Zolang het leger de grens met Rusland controleert, kunnen ze voorkomen dat wapens voor de rebellen vanuit Rusland worden aangevoerd.In de nacht van 15 op 16 juli breekt de hel los. 
 
De Oekraïense posities worden van twee kanten bestookt door artillerie, ook vanuit Rusland. Dit groeit uit tot het strijdtoneel waarbij een dag later - in een bizarre wending - een internationaal passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord betrokken raakt.

De Oekraïense luchtmacht maakt het de separatisten en het Russische leger moeilijk, vandaar dat wordt besloten een BUK-raketinstallatie naar Oost-Oekraïne te sturen. De afgevuurde BUK-raket raakt echter geen Oekraïens gevechtsvliegtuig, maar vlucht MH17.
 
De reportage van Nieuwsuur is hier te zien.
 
Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten