donderdag 1 september 2011

Kritiek Vaclav Havel op Oekraïense regering

Vaclav Havel vindt dat arrestatie van oud-premier Joelia Timosjenko een duidelijk voorbeeld van de manier waarop de huidige Oekraïense regering met de democratische rechten om gaat. De voormalige president van Tsjechië, tevens voorvechter van mensenrechten, ziet sinds het aantreden van president Viktor Janoekovitsj in 2010 een ''alarmerende teruggang'' in de manier waarop met de democratiesche rechten in Oekraïne opm wordt gegaan.

"De vrijheid van meningsuiting, van vergadering en de media staan allemaal onder druk. Vooral het proces tegen Timosjenko, door het Westen meestal gezien als politiek geïnspireerd, heeft de indruk versterkt dat de wet hier aan de kant wordt gezet", aldus Havel in een door hemzelf geschreven artikel in de Moscow Times.

Volgens Havel staat Oekraïne op een kruispunt. "Eén bord wijst naar de democratie, de andere richting een autocratie. Een overgrote meederheid van de Oekraïners wil graag dat het land lid wordt van de EU, maar hun enthousiasme wordt onderuit gehaald door de afwezigheid van een duidelijk standpunt van de EU over Oekraïne."

Havel vindt dat dit moet veranderen: "Het is ook voor de Europese Unie van het grootste belang dat daar meer duidelijkheid over komt. Polen zou zich moeten herinneren hoe het een generatie geleden steun vanuit het Westen heeft gehad en hetzelfde moeten nastreven voor Oekraïne."

Havel spreekt in het artikel ook z'n bezorgdheid uit over de groeiende spanningen tussen Moskou en Kiev. Volgens de Tsjechische oud-president kan dit gevolgen hebben voor de energievoorziening van diverse Europese landen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: