dinsdag 13 september 2011

Premier Azarov ziet Timosjenko niet meer als rivaal

De Oekraïense premier Mikola Azarov vindt de kritiek vanuit Europa op het proces tegen zijn voorgangster Joelia Timosjenko onredelijk. "Ze sloot in 2009 een gascontract met de Russische premier Vladimir Poetin zonder daar het kabinet en Naftogaz in te kennen." Over de kritiek dat de regering de huidige oppositieleider politiek onschadelijk wil maken door haar achter de tralies te zetten, zegt Azarov in een interview met de Franse krant Le Figaro dat Timosjenko geen concurrent meer is. ''Ze is al verleden tijd."

Om dat te benadrukken, wijst de premier er op dat de regering-Janoekovitsj nog altijd als pro-Russisch wordt weggezet door de oppositie. "De president loopt al langer mee, en dat geldt ook voor mijzelf. Wij zullen altijd opkomen voor het belang van Oekraïne. De huidige, lastige politieke situatie in ons land heeft de Russische leiders de indruk gegeven dat wij een zwakke regering vormen en dat zij ons wel voor het blok kunnen zetten."

Azarov is zeker niet van plan om overstag te gaan voor de eis om tot de Russische douane-unie toe te treden in ruil voor goedkoper gas. "Oekraïne is lid van de wereldhandelsorganisatie en we gaan hier toch echt geen tientallen contracten met de WTO voor schenden." Over het nieuwe, langjarige contract dat de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol laat blijven, zegt de premier dat er geen andere keus was. "De schatkist was leeg en onze situatie was net zo slecht als die van Griekenland nu. Alleen op deze manier konden we een lagere gasprijs bedingen."

Volgens Azarov was er ook niets op tegen om het pachtcontract voor de Russische marine te verlengen. "Onze landen zijn verbonden door een gezamenlijk verleden." Desondanks kiest de Oekraïense regering voor Europa. "Dat is ons strategische doel. Wij onderschrijven de Europese democratische uitgangspunten, die een duurzame ontwikkeling van Oekraïne garanderen."

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: