dinsdag 20 september 2011

Woedende veteranen bestormen parlementsgebouw

Afghanistan-veteranen en mensen die zijn ingezet bij het schoonmaken van de verwoeste kerncentrale van Tsjernobyl hebben woensdagmiddag het parlementsgebouw bestormd. De demonstranten gingen daarbij op de vuist met de oproerpolitie Berkut. De politie gebruikte daarbij traangas, volgens nog onbevestigde berichten. Het was een flinke oploop bij het parlementsgebouw, want daar protesteerden circa 2.000 oorlogsveteranen en Tsjernobyl-schoonmakers tegen het verlagen van hun toelages en het schrappen van medische behandelingen.

Toen de demonstranten wat tot bedaren kwamen, sprak fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de regerende Partij van de Regio's met hen. Dat was niet eenvoudig, want Jefremov kreeg harde verwijten naar z'n hoofd geslingerd. De parlementariër probeerde tevergeefs uit te leggen dat er deze week niet gesproken wordt over het inperken van de sociale rechten van de veteranen.

Voorzitter Sergei Tsjervonopiski van het Verbond van Afghanistan veteranen las ook namens de Tsjernobyl-schoonmakers en andere groepen oudgedienden las een petitie voor waarin werd geëist dat het wetsvoorstel eerst met hen wordt besproken voordat het parlement erover beslist. Zo niet, dan volgen hardere acties.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: