donderdag 22 september 2011

Oekraïne dichtbij akkoord met Europese Unie

De onderhandelingen over een vrijheidsverdrag met de Europese Unie zijn volgens minister Andrei Kliujev van Economische Ontwikkeling in het eindstadium beland. Hij zei dat woensdag in Brussel op een internationale conferentie over de toekomst van Oekraïne. "Vandaag hebben we de onderhandelingen op een groot aantal onderdelen afgerond", vatte Kliujev het resultaat samen van de achttiende onderhandelingsronde over het verdrag met de EU.

Later op de dag sprak de minister met Eurocommissaris Cecilia Malmstrom. Hij dankte haar voor de medewerking van EU-zijde bij het uitvoeren van het actieplan dat moet leiden tot vereenvoudiging van de regels voor het verkrijgen van een Schengen-visum en in een later stadium tot volledige afschaffing van de visumplicht. Komende maand komt een EU-delegatie naar Oekraïne om te bekijken in hoeverre al wordt voldaan aan de punten uit het aktieplan.

Kliujev kon meedelen dat het Oekraïense parlement binnenkort een reeks wetsvoorstellen krijgt voorgelegd, onder meer of de status van vreemdelingen en statenlozen, over identiteitspapieren en het bewijs dat iemand een Oekraïense staatsburger is. Naar verwachting wordt het eerste deel van het actieplan in november afgerond. Het tweede, uitvoerende deel van het actieplan moet voor het einde van dit jaar in werking treden, waarmee Oekraïne in feite klaar is voor de zo vurig gewenste afschaffing van de visumplicht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: