dinsdag 27 september 2011

Eis van 7 jaar gevangenisstraf tegen Timosjenko

Het Openbaar Ministerie in Oekraïne heeft dinsdag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-premier Joelia Timosjenko, die terechtstaat op verdenking van ambtsmisbruik. Daarop staat een maximale celstraf van 10 jaar. Timosjenko (50) wordt er onder meer van beschuldigd Oekraïne circa 135 miljoen euro verlies te hebben bezorgd door in 2009 een nieuw energiecontract af te sluiten met het Russische Gazprom. Ze was destijds premier, maar zit tegenwoordig in de oppositie.

Timosjenko stelde eerder al slachtoffer te zijn van een politiek proces, dat wordt georkestreerd door de mensen rond haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj.

Vorig jaar leed Timosjenko, een charismatische populiste, een nipte nederlaag tijdens presidentsverkiezingen. Ze werd begin vorige maand gearresteerd. De Verenigde Staten en de Europese Unie denken net als de verdachte dat de zaak een politieke achtergrond heeft. Ze hebben Janoekovitsj opgeroepen om een manier te vinden om het proces te beëindigen.

De president ontkende tot nog toe iets te maken te hebben met de zaak tegen Timosjenko. Diplomaten verwachten dat de Europese Unie de relatie met Oekraïne op een laag pitje zal zetten als Timosjenko wordt veroordeeld. Kiev hoopt juist op economische ontwikkeling door meer samenwerking met de EU.

De advocaten van Timosjenko houden rekening met een snel vonnis. Dat zou mogelijk al donderdag bekend worden gemaakt door de rechtbank in Kiev.

Bron: ANP

Geen opmerkingen: