woensdag 14 september 2011

Martens leert Janoekovitsj over Europese waarden

Wilfried Martens, de voorzitter van de Europese Volkspartij, heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj woensdag uitgelegd hoezeer binnen de Europese Unie aan democratische waarden wordt gehecht. Martens was op bezoek in Kiev. Na afloop van het gesprek met Janoekovitsj gaf de Belgische politicus aan dat hij ''een zware dag'' heeft gehad. "We hebben een pittig gesprek gehad", legde Martens uit.

Binnen de Europese Unie wordt getwijfeld aan Oekraïne's Europese aspiraties. Dat wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het nog altijd lopende proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko. Zelfs als er een vrijhandelsakkoord met Oekraïne wordt gesloten, is het onzeker of alle lidstaten van de EU daar achter gaan staan.

Dat de voorzitter van de Europese Volkspartij aan Janoekovitsj is komen uitleggen dat de EU zwaar tilt aan democratische waarden in een land waarmee het zaken gaat doen, is een belangrijk signaal. De Europese Volkspartij is de grootste en meest invloedrijke Europese partij.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: