donderdag 29 september 2011

Identificatieplicht geldwisselen zorgt voor verwarring

De nieuwe regel dat banken bij het inwisselen van buitenlandse valuta voor grivna's identificatie door middel van een paspoort moeten eisen, zorgt voor verwarring. Buitenlanders in Oekraïne blijken helemaal de klos, want sommige banken willen alleen een Oekraïens paspoort zien. Een buitenlands paspoort of bijvoorbeeld een rijbewijs voldoet niet, de klant blijkt nog geen dollar of euro te kunnen wisselen.

De maatregel werd de banken van de ene op de andere dag opgelegd door de Nationale Bank. Het tonen van een paspoort was al verplicht voor grote bedragen, maar sinds vrijdag 23 september ook voor zelfs voor het wisselen van een enkele dollar of euro. De Nationale Bank kwam tot deze maatregel, omdat er naar schatting voor 70 miljard Amerikaanse dollar aan buitenlandse valuta zwart in omloop is.

Het ongelimiteerd inwisselen van buitenlandse valuta voor grivna's kan de koers van de Oekraïense munt drukken zonder dat de Nationale Bank daar invloed op heeft. Dat is volgens economen de belangrijkste reden om identificatie van de geldwisselaar te eisen. Veel pessimistisch gestemde Oekraïners zetten hun spaarcenten veiligheidshalve liever om in dollars of euro's.

Verslaggevers van de Kyiv Post kregen veel klachten binnen van buitenlanders die geen geld konden wisselen. Soms bleek een bankmedewerker het advies te geven om het maar 'om de hoek' te proberen. Sommige mensen proberen het met een geleend paspoort. Dat bleek geen probleem, want de bankmedewerkers deden weinig moeite om te controleren of het paspoort inderdaad van de klant was.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: