zaterdag 17 september 2011

Verkoopverbod bier in kiosken helpt niet

De meeste bierdrinkers denken dat het verbod op de verkoop van alcoholhoudende dranken in kleine kiosken niet is ingegeven door bezorgdheid om hun gezondheid, maar dat die het gevolg is van een lobby van horecabedrijven die van hun kleine concurrenten af willen. Een opiniepeiling wijst uit dat 12 procent van de bierdrinkers deze opvatting is toegdaan.

Ruim de helft van de deelnemers aan de peiling (60 procent) is tegen het verbod, iets meer dan een derde (37 procent) is voorstander. Veel mensen verwachten dat een verbod op de verkoop van alcohol in de omgeving van schoolgebouwen de jeugd er niet van zal weerhouden om te drinken. Dat komt volgens 48 procent omdat overmatig drinken door jongeren vooral komt omdat er weinig anders voor ze te doen is.

De meeste klanten van de kleine kiosken zijn onder de 40 jaar (83 procent). Daarvan is 59 procent tussen de 18 en 29 jaar oud. Zij geven aan niet minder te gaan drinken als ze hun bier niet meer in een kiosk kunnen kopen. De jongeren zoeken dan wel andere manieren om aan drank te komen. Het onderzoek werd in tien Oekraïense steden uitgevoerd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: