donderdag 15 september 2011

Martens: 'Lot Timosjenko bepaalt doorgaan EU-akkoord'

Het zat er al aan te komen, maar volgens voorzitter Wilfried Martens van de Europese Volkspartij is het écht zo: of er werkelijk een samenwerkingsovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie wordt gesloten, hangt af van de uitkomst van het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko. Martens legde donderdagmiddag aan journalisten uit dat veel lidstaten zo zwaar tillen aan het eerbiedigen van de mensenrechten in Oekraïne dat ze willen afzien van een akkoord.

Het door Europa als politiek gemotiveerde proces tegen Timosjenko en de onderdrukking van de oppositie in z'n algemeenheid tonen volgens Martens, die de grootste politieke partij binnen de EU leidt, aan dat het met de democratie in Oekraïne momenteel niet goed ziet. "Of het toch nog tot een akkoord komt, hangt af van de ontwikkelingen in de komende dagen of weken."

Woensdagmiddag onderhield hij president Viktor Janoekovitsj over de aantasting van de democratische waarden. Als ''een zware middag" omschreef Martens dit gesprek eerder tegenover journalisten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: