woensdag 21 september 2011

Eurocommissaris onderzoekt schending mensenrechten

Eurocommissaris voor de mensenrechten Thomas Hammarberg wil eind november naar Oekraine om uit te vinden wat er waar is van de verhalen over schending van de mensenrechten. Hammarberg is momenteel ook al in Oekraine, waar hij op een internationale mensenrechtenconferentie al zijn bezorgdheid uitsprak. De Zweed wil over twee maanden uitgebreid geinformeerd worden over hoe politie en justitie in Oekraine te werk gaan. Ook wil hij meer weten over hoe met minderheden en met discriminatie om wordt gegaan.

''Er zijn problemen, de regering ontkent dat ook niet", aldus Hammarberg tegenover een verslaggever van de Kyiv Post. Hij bracht vier jaar geleden al een rapport uit over de mensenrechten in Oekraine, waarin hij constateerde dat gevangenen soms worden gemarteld. Volgens Hammarberg is dat nog steeds zo.

Ombudsvrouw Nina Karpasjova meldde dinsdag de dood van een 28-jarige vrouw die overleed in een detentiecentrum in Kiev. De vrouw had gezondheidsproblemen, maar kreeg geen medische zorg. Amnesty International maakte recentelijk ook melding van martelingen en een slechte behandeling van gevangenen, discriminatie en het gevangen zetten van geweldloze demonstranten. Eurocommissaris Hammarberg gaf woensdag te kennen dat hij ''nogal wat'' van zulke klachten heeft ontvangen. "Dat is dan ook de reden dat ik wat dieper in de materie wil duiken en vervolgens met aanbevelingen voor verbeteringen wil komen."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: