maandag 19 september 2011

Oppositie dringt bij EU aan op doorzetten akkoord

De oppositiepartijen willen dat de Europese Unie het vrijhandelsakkoord met Oekraine doorzet, ongeacht het verdere verloop van het proces wegens ambtsmisbruik tegen oud-premier Joelia Timosjenko. ''Dit akkoord is belangrijk, want het versterkt de Europese denkrichting van Oekraine", aldus partijleider Vitali Klitsjko van UDAR. De bokser, die pas zijn wereldtitel in het zwaargewicht nog met succes verdedigde, deed deze uitspraak op de slotdag van de conferentie Oekraine en de Wereld in Jalta.

Anatoli Gritsenko van de Volkspartij liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Oekraine moet deze kans krijgen van Europa. Het is dan eenvoudiger om als Europa invloed op Oekraine te krijgen dan zonder dit vrijhandelsakkoord." En partijleider Arseni Jatsenjuk van het Front voor Verandering: "Dit verdrag zet ons land juist aan tot veranderingen ten goede."
Vooral in de afgelopen week lieten diverse Europese leiders weten dat Oekraine het vrijhandelsverdrag (en afschaffing van de visumplicht) misloopt, als Timosjenko tot een lange celstraf wordt veroordeeld. Anatoli Gritsenko liet echter weten dat wat hem betreft zelfs een veroordeling van Timosjenko geen beletsel voor het verdrag met Europa mag zijn.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: