donderdag 22 september 2011

'Protest veteranen geen opzetje van de oppositie'

Het protest van de Afghanistan-veteranen en de schoonmakers van Tsjernobyl tegen de verlaging van hun toelages en medische voorzieningen kwam van henzelf, er zat geen politieke partij achter. Dat is de stellige overtuiging van Mikola Tomenko, vice-voorzitter van het Oekraïense parlement. "De oppositie zou dit protest graag willen claimen, maar daarvan is geen sprake", aldus Tomenko die zelf als militair in Afghanistan is geweest.

Zo'n 2.000 veteranen verzamelden zich dinsdagmiddag voor het parlementsgebouw. Ze probeerden het gebouw binnen te komen, maar werden door de oproerpolitie tegen gehouden. Daarbij vielen rake klappen. Maar hun boodschap is overgekomen. "De regering probeert de schuld nu bij de oppositie neer te leggen en de oppositie laat zich dat ook graag aanleunen."

Zo zit het dus niet, liet Tomenko woendag weten. "Als de regering denkt dat de oppositie hier achter zit, en dat het protest daarom niet serieus genomen moet worden, dan begrijpt ze niet wat er gaande is in de samenleving, hoe ontevreden die samenleving is."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: