dinsdag 27 september 2011

Gazprom-baas weet 'niets van lagere gasprijs'

Gazprom is bereid tot een compromis over de gasprijs voor Oekraïne, maar het meerjarencontract blijft wat topman Alexei Miller van de Russische gasgigant staan tot 2019. Dat is een heel ander geluid dan de Oekraïense premier Mikola Azarov dinsdagmorgen liet horen. Azarov verwacht namelijk dat de gasprijs al met ingang van 2012 omlaag gaat, en dat tegelijkertijd de prijs die Rusland betaalt voor de doorvoer via het Oekraïense gasnetwerk naar de EU omhoog gaat.

Maandag kwam de premier ook al met de mededeling dat Rusland de Oekraïense industrie het volle pond wil blijven rekenen, maar dat particulieren en bijvoorbeeld scholen minder voor hun gas hoeven te betalen.

Over de onderhandelingen tussen de beide presidenten Viktor Janoekovitsj en Dmitri Medvedev en de Russiche premier Vladimir Poetin zei Miller dat ''de aandelen van Gazprom in overheidsbezit zijn en dat wij alle afspraken nakomen, maar die moeten dan wel in één lijn zijn met eerder gemaakte afspraken." H

et huidige gascontract tussen Gazprom en het Oekraïense Naftogaz loopt tot 2019. Miller merkte dinsdag tegenover journalisten op: "Wij voeren het lopende contract uit, het is tot dusverre het enige wat we zwart op wit hebben. Maar we staan open voor de dialoog. Nog deze week komt een Oekraïense delegatie met ons praten."

Over het opzetten van een consortium van Oekraïne, Rusland en EU om het Oekraïense gasdoorvoernet te exploiteren, merkte Miller slechts op dat ''dit geen prioriteit heeft''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: