maandag 26 september 2011

Rusland focust nu op Oekraiens gastransportsysteem

Rusland heeft het plan opgegeven om Oekraine de douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan binnen te halen, goedschiks dan wel kwaadschiks. Het gaat nu vooral om het Oekraiense gastransportsysteem richting de EU, waar Rusland graag greep op wil krijgen. Dat meldt de Russische krant Kommersant op maandag.

De krant citeert diplomaten die zaterdag bij de ontmoeting waren tussen de Oekraiense president Viktor Janoekovitsj, zijn Russische collega Dmitri Medved en premier Vladimir Poetin. De spanning tussen beide landen is afgenomen, constateert Kommersant. "Deze bijeenkomst was erg belangrijk voor Janoekovitsj, zeker in het licht van wat er zich diezelfde zaterdag afspeelde in Rusland. De beide leiders - zowel Medvedev als Poetin - namen de tijd om met hem te praten", aldus één van de Russische delegatieleden.

Janoekovitsj heeft zelf inmiddels laten weten dat er zaterdag ''flinke vooruitgang'' is geboekt. Er werd gesproken over de gasprijs, maar ook over de door Rusland gewenste toetreding tot de douane-unie en de door Rusland gewenste fusie van Gazprom en Naftogaz.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: