vrijdag 30 september 2011

Rechter wijst op 11 oktober vonnis tegen Timosjenko

Rechter Rodion Kirejev spreekt dinsdag 11 oktober om 9.00 uur het vonnis uit in de rechtszaak tegen oud-premier Joelia Timosjenko. Hij kondigde dat vrijdagmiddag aan. Als de 31-jarige rechter zijn uitspraak doet, dan zijn daar alleen de direct betrokkenen als Timosjenko, haar advocaten en de openbare aanklager bij aanwezig. Er worden ook journalisten toegelaten, maar die moeten zich wel van tevoren hebben aangemeld.

Volgens de Kyiv Post voedt dit de geruchten dat, zoals Timosjenko zelf bij herhaling te kennen heeft gegeven, al vast staat dat de rechter haar schuldig verklaart aan ambtsmisbruik door in januari 2009 een gascontract met Rusland te sluiten. Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze week 7 jaar gevangenisstraf en 3 jaar ontzegging van enig openbaar ambt.

Verder zou Timosjenko een schadevergoeding van 140.000 euro moeten betalen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Timosjenko Oekraïne met het gascontract een schade van zeker 139,5 miljoen euro hebben berokkend.

De rechtszaak tegen Joelia Timosjenko begon op 24 juni. Twee weken later, op 5 augustus, werd zij gearresteerd wegens belediging van de rechtbank. Sindsdien zit ze in een detentiecentrum in de hoofdstad Kiev. De arrestatie viel slecht bij de Europese leiders, maar ook bij de regering van de Verenigde Staten. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bemoeide zich er persoonlijk mee, maar ook zij kon Timosjenko niet uit de cel krijgen.

President Viktor Janoekovitsj heeft steeds gezegd dat hij niet kan ingrijpen, omdat de rechterlijke macht nu eenmaal onafhankelijk is. Maar buiten Oekraïne wordt algemeen aangenomen dat het proces tegen de oud-premier politiek gemotiveerd is. Een veroordeling maakt deelname van Janoekovitsj' grote rivaal aan de parlementsverkiezingen in oktober 2012 onmogelijk. De president kan haar dan nog wel amnestie verlenen, en zo een goede beurt maken, maar Timosjenko heeft dat al van de hand gewezen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: