dinsdag 27 september 2011

Timosjenko vreest 'verpatsen' gasdoorvoernet

Oud-premier Joelia Timosjenko vreest dat de Oekraïense regering het gasdoorvoersysteem weggeeft. "Het is wel één van onze belangrijkste strategische objecten", onderstreepte zij haar verontrusting tijdens een korte schorsing van de rechtszaak tegen haar. "Eerst gaven ze onze zeggenschap over de haven van Sebastopol al op in ruil voor een lagere gasprijs, nu is het gasdoorvoersysteem kennelijk aan de beurt."

Timosjenko liet zich ook uit over pogingen om de oppositie te verenigen met het oog op de parlementsverkiezingen in het najaar van 2012. De oppositiepartijen moeten uit één mond spreken, vindt zij. "We moeten er voor zorgen dat president Viktor Janoekovitsj volgend jaar van het politieke toneel verdwijnt, dat moet ons belangrijkste doel zijn."

In de rechtszaak tegen Timosjenko verklaarde openbare aanklager Lillia Frolova dat de oud-premier overduidelijk schuldig is aan ambtsmisbruik door het gascontract uit 2009 zonder voorafgaand kabinetsbesluit te hebben ondertekend. Timosjenko heeft steeds verklaard dat zij niet anders kon, om te voorkomen dat Rusland voor de derde keer in de wintermaanden de gaskraan dicht zou draaien.

Timosjenko's advocaten probeerden dinsdag opnieuw getuigen te laten horen, maar rechter Rodion Kirejev vond het welletjes. Alles is al gezegd en onderzocht, aldus Kirejev.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: