maandag 12 september 2011

Proces Timosjenko twee weken geschorst na brief Clinton

De rechtszaak tegen oud-premier Joelia Timosjenko is onverwacht twee weken opgeschort. Rechter Rodion Kirejev kwam maandagmorgen met die mededeling. Het uitstel heeft volgens hem te maken ''met de bescherming van de rechten van de verdachte en om de verdediging meer tijd te gunnen''. Niet alleen Timosjenko en haar advocaten waren verbaasd, ook de openbare aanklager werd er door overvallen. Timosjenko zelf had vrijdag nog aangekondigd dat eind deze week het vonnis tegen haar zou worden uitgesproken.

Het uitstel blijkt vooral ingegeven te zijn door de bezorgdheid die zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben geuit over het proces tegen Timosjenko, dat algemeen als politiek gemotiveerd wordt gezien. Catherine Ashton, woordvoerder buitenlandse zaken van de EU, liet maandag weten dat Hillary Clinton een brief aan de Oekraiense president Viktor Janoekovitsj heeft gezonden over de kwestie. Het was een privébrief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, aldus Ashton.

Maar volgens een diplomaat in Brussel die anoniem wenst te blijven, heeft Clinton laten weten dat ze zich zorgen maakt over de aantasting van de democratie in Oekraine, vooral in relatie tot het proces tegen Timosjenko. De diplomaat blijkt inzage in de tekst te hebben gehad. "Clinton waarschuwt Janoekovitsj dat het proces zijn reputatie kan schaden." Janoekovitsj heeft bij herhaling laten weten dat de rechtszaak om het gascontract uit 2009 niet in zijn opdracht wordt gevoerd en dat hij niet kan ingrijpen, omdat hij de onafhankelijke rechtspraak in Oekraine niet wil aantasten.

Timosjenko blijft ook de komende twee weken in voorarrest. Dit tot grote ergernis van haar medeparlementsleden van de Moederlandpartij die maandagmiddag uit protest de straat op gingen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: