vrijdag 16 september 2011

Europa voert de druk op Janoekovitsj op

Ze mag dan achter de tralies zitten, maar Joelia Timosjenko maakt desondanks president Viktor Janoekovitsj het leven flink zuur. Tientallen Europese en Amerikaanse leiders hebben hem in de afgelopen weken gebeld, geschreven of persoonlijk gesproken over wat de gevolgen zijn van een eventuele veroordeling van de oud-premier die haar buiten de Oekraïense politiek dreigt te plaatsen.

Tot de leiders die Janoekovitsj er van hebben geprobeerd te overtuigen dat dit niet acceptabel is, behoren de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse minister die samen met Eurocommissaris voor buitenlandse zaken Catherine Ashton hem een bezorgde brief stuurde.

Ook op de conferentie Oekraïne en de Wereld in Jalta kwam Janoekovitsj er niet onderuit. Drie politici spraken namens het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Europa hun bezorgdheid uit. Het trio dreigde dat Oekraïne een lucratief vrijhandelsverdrag met de EU en afschaffing van de visumplicht wel kan vergeten als het de mensenrechten niet beter weet te handhaven.

"Als een oud-premier in de gevangenis belandt op basis van een wetsartikel dat nog uit de tijd van de Sovjet-dictatuur stamt, dan kan van voortzetting van de onderhandelingen geen sprake zijn", sprake Eurocommissaris Stefan Fule klare taal. Fule is verantwoordelijk voor de contacten met de buurlanden van de EU. Hij deed z'n uitspraak vrijdag na twee uur stevig onderhandelen met president Janoekovitsj. Samen met de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt en Europarlementariër Elmar Blok probeerde hij de Oekraïense president er van te overtuigen dat zijn regering de EU meer tegemoet moet komen.

Janoekovitsj zelf heeft inmiddels toegegeven dat het wetsartikel waarop de aanklacht tegen Joelia Timosjenko stoelt, achterhaald is. Het wetsartikel wegens machtsmisbruik dateert uit 1962. "We zijn er helaas nog altijd niet in geslaagd om dit wetsartikel te schrappen", liet de president tijdens de Jalta-conferentie weten. Janoekovitsj gaf daarmee het signaal af dat hij er wel wat aan wil doen en het gewraakte wetsartikel wil schrappen. Tegelijkertijd wordt in kringen rond de president gesneerd dat de kritische Europese politici slechts tot ''Timosjenko's fanclub'' behoren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: