zondag 25 september 2011

Nationalisten protesteren tegen aanwezigheid joodse pelgrims

De politie heeft zondag 60 nationalisten gearresteerd bij een demonstratie van de nationalistische partij Svoboda in Oeman, een stad op 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev. Svoboda protesteerde daar tegen de aanwezigheid van een groot aantal chassidische joden in de stad. Zij herdenken de zeventigste verjaardag van de massamoord in Babi Jar op joden door de naz's nadat die in 1941 Kiev hadden bezet. Duizenden chassidische joden komen elkaar naar Oeman voor een pelgrimstocht naar het graf van een bekende joodse geestelijke, de rabbi Nachman uit Breslov.

Volgens de regionale voorzitter van Svoboda, Tetjana Chornomaz, richtte het protest zich niet tegen de joden, maar hebben de nationalisten moeite met het feit dat Oeman, een stad met 90.000 inwoners, elk jaar wordt overspoeld door pelgrims. "We zijn geen antisemieten", aldus Chornomaz in een telefoongesprek met het persbureau Reuters.

Aan het protest deden honderd nationalisten mee. Volgens Chornomaz werden twintig betogers opgepakt bij opstootjes na afloop van de demonstratie, de politie heeft het over zestig arrestanten.

Bron: Kyiv Post

2 opmerkingen:

TiliaMG zei

Interessant, ik durf te wedden dat ze de financiele inkomsten van die pelgrimstocht niet vervelend vinden! Ik heb begrepen dat plaatselijke bevolking bijna een jaarsalaris binnenhaalt bij het verhuren van hun huis aan de (vaak buitenlandse) jaarlijkse bezoekers.

Anoniem zei

Elk Oekraiens stadje op dorp is waarschijnlijk jaloers op zoveel bezoekers... t Is een mooie bron van inkomsten, criminaliteit verwacht ik met deze bezoekers niet dus wat wil je nog meer?