dinsdag 27 september 2011

Timosjenko's proces, valbijl voor Oekraïne?

Het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko wordt vanmiddag om 15.00 uur hervat. Het is een proces 'dat beslist over zowel de politieke als de economische toekomst van Oekraïne', constateert Andrew Rettman van de EUobserver. De rechtszaak werd opgeschort nadat de vroegere Poolse president Alexander Kwasniewski, een persoonlijke vriend van president Viktor Janoekovitsj, hem op 9 september in een drie uur durend gesprek er van wist te overtuigen dat het niet verstandig zou zijn om het proces door te laten lopen tijdens een ontmoeting van voormalige Sovjet-landen met de Europese Unie dat later deze week in Warschau plaats heeft.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gooide nog 'ns olie op het vuur door Janoekovitsj in een telefoongesprek op 14 september te waarschuwen dat de EU alleen akkoord gaat met het vrijhandelsverdrag met Oekraïne als Timosjenko en andere politieke rivalen van de president, als voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko, aan de komende parlementsverkiezingen mee kunnen doen.

Timosjenko's medestander en vroegere vice-premier Grigori Nemiria bevestigt tegenover EUobserver dat Janoekovitsj er verstandig aan doet om Timosjenko zo snel mogelijk op vrije voeten te krijgen. "Alom wordt verwacht dat vandaag, of tenminste in de komende dagen, stappen worden genomen om de EU-bijeenkomst in een goede sfeer te laten verlopen. Maar het blijft een kwestie van afwachten", aldus Nemiria.

Bron: EU.observer.com

Geen opmerkingen: