woensdag 14 september 2011

Oekraïne wil duidelijkheid over gasdoorvoer van Rusland én EU

Oekraïne wil duidelijkheid van zowel Rusland als de Europese Unie over de toekomst van het gasdoorvoernet van Russisch gas naar Europa. Woordvoerder Vitali Loekjanenko van premier Mikola Azarov liet dit woensdag weten op een persconferentie. Aanleiding vormt de ingebruikname van de Noordstroom, een gasleiding die van Rusland via de Oostzee naar Duitsland loopt.

"Wij willen van Rusland weten of het de bedoeling is dat Oekraïne straks helemaal buitenspel staat bij de gasdoorvoer. Is dat het geval, dan zal Oekraïne het onderhoud aan de doorvoerleiding staken", aldus Loekjanenko. De doorvoerleiding is dringend aan onderhoud toe en daar zijn vele miljoenen mee gemoeid. Die investering kan achterwege blijven als Rusland via een bypass zelf het gas naar West-Europa weet te krijgen. Eventueel kan de pijplijn ook een andere bestemming krijgen, aldus Azarov's woordvoerder.

De premier wilde er via zijn woordvoerder nogeens op wijzen dat Oekraïne met een grote ondergrondse gasopslag in het westen van het land altijd voor voldoende gastoevoer naar Europa kan zorgen, mocht Rusland weer eens de gaskraan dicht willen draaien. Daarom wil Oekraïne ook van de Europese Unie weten in hoeverre de gasdoorvoer vanuit Rusland via Oekraïne nog van belang wordt geacht.

"De ondergrondse gasleiding via ons land is betrouwbaarder dan de Noordstroom - en straks ook de Zuidstroom - die via de zeebodem gaan en kwetsbaarder zijn voor bijvoorbeeld natuurrampen. Wij kunnen de gasleverantie onder alle omstandigheden garanderen", aldus Loekjanenko.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: